Hemma
AIK
AIK
Borta
HV71
HV71

Avstämning med HV-kaptenen Hanna Olsson

22 september 2021 13:35
SDHL

Hela förra säsongen spolierades på grund av en allvarlig knäskada för Hanna Olsson. Nu är forwardsstjärnan tillbaka i spel igen och känslan går inte att ta miste på: ”Det är otroligt kul att äntligen få dra på sig HV-tröjan igen”


Efter ett långt uppehåll från ishockey är nu Hanna Olsson tillbaka på isen. Det var under försäsongen, augusti 2020, som Hanna gjorde sig illa och har sen dess spenderat otaliga timmar med rehab-träning för att komma tillbaka i spel.

– Senaste matchen jag spelade var för 1,5 år sedan och det är drygt ett år sedan jag opererade mig. Det har varit en lång och tuff resa, saknaden efter att spela ishockey har varit enorm, men jag tycker mestadels det har funkat bra. När jag fick skadan valde jag att flytta hem till Göteborg för jag visste att säsongen var körd. Rehaben har jag hanterat på hemmaplan men hela tiden i kontinuerlig kontakt med HV71.

Premiärmatchen för Hannas del var matchen mot Brynäs förra helgen. Laget förlorade med 7-0 i matchen men glädjen av att vara tillbaka på isen gjorde förlusten lite lättare att handskas med.

– Det blev en försiktig start på så sätt att jag spelade två perioder, samtidigt gick vi upp mot det kanske tuffast motståndet. Jag kände ändå att jag kunde hålla uppe tempot och bidra men det allra viktigaste var att knäet höll. Det var känslan jag tog med mig.

Två perioder i matchen mot Brynäs och samma upplägg ikväll när laget möter AIK. Återgången till spel kommer hanteras försiktigt, där det medicinska teamet följer upp inför och efter varje match, så att allt ser bra ut.

– Planen för återgång till fullt matchspel förlitar jag mig helt på det medicinska teamet, Jenni Asserholt och Andreas Frostemark, de har behandlat sådana här skador förut och vet hur det funkar. Rent praktisk så tittar man på hur knäet reagerar - om det blir det någon svullnad eller om jag får ny smärta. Viss smärta och känningar har jag fortfarande, men det viktiga är att det inte blir värre och det har det inte blivit hitintills. Efter kvällens match så kommer vi att göra en ny avstämning och se hur planen ser ut för helgens matcher.

Vet du något om när du tror att du kan var fullt återställd?

– Det beror helt på hur knäet svarar, men känns det bra i matcherna framöver så är det nog inte långt borta. Den här veckan blir lite speciell då vi spelar tre matcher så det kanske inte är så smart att spela allihop. När jag skadade mig så var min egen plan att komma tillbaka på rekordtid men ganska så snabbt så insåg jag att det skulle få ta den tid det tar. Efter det ändrade jag mitt mindset och fokus blev i stället att det skulle bli så bra som möjligt. Min egna tävling har varit att sköta min rehab till punkt och pricka och försöka se det i ett längre perspektiv. Det är bara att fortsätta försiktigt fram, öka mängden träningen och ta en dag i taget.

Förutom att vara tillbaka på isen igen har även Hanna denna säsong fått den stora äran att axla kaptensrollen.

– För mig är det ärofyllt uppdrag, speciellt i en klubb som HV71 – det är riktigt stort. Samtidigt så har vi flera naturliga ledare i gruppen som tar för sig och hela gruppen är väldigt driven. Tänker inte så mycket på rollen egentligen, försöker vara mig själv och föregå med gott exempel.

Denna säsong blir hennes tredje i klubben. Inför denna säsong har det tillkommit en hel del nya spelare samtidigt som några historiskt tongivande spelare har lämnat.

– Gruppen ser väldigt intressant ut. Det är flera yngre spelare som kommer till träningen och man ser att det bara lyser i ögonen på dom. De tar för sig och det tror jag är kul för de äldre spelarna som blir utmanade. Gruppen vill framåt och tar steg varje dag men eftersom vi är rätt så många nya är det för tidigt att dra för stora växlar om resultaten så här tidigt på säsongen. Det är en lång säsong och vi kommer ta det steg för steg. Det som särskiljer denna upplaga av trupp från tidigare är träningsviljan - samtliga tjejer är målmedvetna och vill bli bättre. Det är ingen hemlighet att vi tappat några spelare som stod för mycket poäng men jag tror i stället att poängen kommer spridas ut på fler spelare.

Ikväll väntar ett spännande möte för laget när det åker till Stockholm för match mot AIK.

– Matchen ikväll var ganska tight inpå helgens matcher så de math försökte vi stänga snabbt. I måndags hade vi en riktigt bra träning där vi tävlade under hela passet med smållagsspel. Det blev lite grinigt och tävlingsinstinkten var påtaglig. Igår finslipade vi på detaljer, speciellt vårt spel i powerplay och boxplay. AIK ikväll kommer bli ett bra test för oss. De har värvat bra under försäsongen och fick till ett oavgjort resultat efter fulltid mot Luleå senast.

Matchen ikväll sänds på C MORE Stream