HV71 vann i första finalmatchen
Publicerad: 2020-03-11
SDHL
Seriesegrarna mot de senaste två säsongernas svenska mästare. Två suveräner till lag gjorde ikväll upp i första finalmatchen och vilken holmgång det blev. HV71 vann matchen med 3-2 där Luleå var det bättre laget i stora delar av matchen men en storspelande Alba Gonzalo i HV-målet lyckades hålla undan.

Första perioden startade i en rasande fart där Luleå är närmast att öppna målskyttet. HV71 släpper till några kontringar och Alba Gonzalo får göra flertalet svettiga räddningar. Luleå är fram till det är fem minuter kvar av perioden det bättre laget men från ingenstans gör bortalaget både 0-1 och 0-2. Första målet kommer genom Hanna Olsson, som efter pass bakom förlängda, snabbt skjuter in pucken från slottet. Minuten efter utökar Anna Borgqvist ledningen efter skott och bra skymning av kedjekamrater framför Luleå målvakten.

Luleå fortsätter spela en bra ishockey i inledningen av andra perioden. Reduceringsmålet kommer också välförtjänt efter nio minuter då Petra Nieminen gör mål i powerplay. Strax efter målet får HV71 chansen i powerplay men får inte riktigt till den där heta chansen. Perioden böljar sedan fram och tillbaka med viss fördel Luleå.

Ett mål skiljde lagen inför slutperioden och det märktes. Perioden börjar i hög fart och kamp för varje millimeter. I mitten av perioden tar Luleå över spelet och är gång på gång nära att få till en kvittering men HV71 står emot. Bortalaget tvingas till en utvisning efter hård press från Luleå och det powerplayspelet skulle ta en annorlunda vändning. I boxplayspelet plockar Kaitlyn Tougas upp pucken i mittzon och via Luleå-back skjuter hon in 1-3 till HV71. Med fyra minuter kvar av perioden tar Luleå ut målvakten och i 6-5 spelet reducerar de till 2-3 genom Emma Nordin. Perioden avslutas explosivt där HV71 med nöd och näppe lyckas hålla undan för ett kvitteringsmål. Rond 1 till HV71, nu vänder serien hem till Jönköping för match på fredag och söndag.