Joakim Engström i Jönköping under veckan

12 juni 2019 12:00

”Otroligt häftigt att få komma till HV71, under den korta tiden jag varit här, har jag redan fått en bra känsla för både klubben och staden” säger Joakim Engström, assisterande tränare, HV71 Dam.


Under denna veckan är HV71 Dams nya assisterande tränare Joakim Engström på plats i Jönköping och bekantar sig än mer med både klubben och staden. Joakim som från början är från Stockholm har redan gjort flera spännande resor inom ishockeyn.

– Född och uppvuxen i Stockholmsområdet innan min ishockeyresa tog mig till Dalarna och Mora IK där jag gick hockeygymnasiet. Gjorde tre år på hockeygymnasiet och under mitt fjärde år i Dalarna så tog jag beslutet att inleda min tränarkarriär och var då tränare för Mora IK J18. Nyfikenheten för tränaryrket tog fart redan under min första säsong som tränare i Mora men under slutet av den säsongen så jag fick chansen att fortsätta min aktiva hockeykarriär som spelare i Spanien och FC Barcelona. Det blev fem år i Spanien och det var en härlig personlig upplevelse där jag kombinerade hockeyspelande, med ett deltidsjobb och fick på riktigt uppleva en ny kultur och språk, säger Joakim Engström.

Efter äventyret i Spanien flyttade Joakim hem till Sverige och har spenderat de sista två säsongerna i Djurgården SDHL. Nu fortsätter hockeyäventyret i Jönköping och HV71 där han har skrivit på för två år och vill fortsätta utveckla sig som ledare.

– Det känns otroligt roligt att få börja jobba i HV71, jag har svårt att specificera varför, men jag kände alltid en extra spänning och laddning när jag var i Djurgården och det var dags för bortamatch mot HV71. Det ska också bli inspirerande att få jobba tillsammans med Lucas, när jag stod i motståndarbåset så blev jag tilltalad av HV71s sätt att spela på och hur Lucas coachade laget beroende på motstånd. När jag tittar på min egen resa som ledare så känner jag mig långt ifrån klar och jag tror heller inte att man blir färdig som ledare, man måste hitta sin väg och roll. Ur spelarnas synvinkel så tror jag de uppfattar mig som balanserad. Försöker också kommunicera mycket med mina spelare både under träning och match och det är viktigt för mig att det är åt båda håll, jag vill att mina spelare talar om för mig vad de tycker och tänker. Med min defensiva bakgrund ska jag i HV71 jobba fram en tydlig struktur i vårt försvarsspel och backarnas arbetssätt i det offensiva spelet.

– I Joakim får vi en person som är nyfiken, engagerad och modern tränare som vi vet kommer jobba hårt för att tjejerna ska få en så bra utveckling som möjligt. Joakim kommer passa bra i in HV71s filosofi med ett aggressivt spelsätt, hög press och att vara det spelförande laget, säger Peter Ekelund, GM HV71.

Joakim flyttar ner permanent till Jönköping i slutet av juli och innan hockeysäsongen sätter igång för fullt så väntar några veckors semester.

– Över midsommar så blir det paddling i Stockholms skärgård och i juli blir det 10 dagar vandring i Norge. Jag ser mig själv som en ”naturnörd”, gillar att spendera tid i naturen och vid första anblick verkar Jönköping vara fantastiskt för det.

Vi hoppas att Joakim får regnfria dagar under sina strapatser i sommar och hälsar honom samtidigt varmt välkommen till HV71!