Damkronorna spelar vinter-OS 2022

15 november 2021 09:44
Landslag

Svenska Damlandslaget spelade under helgen ett nervkittlande OS-kval i Luleå mot Slovakien, Korea och Frankrike. Efter tre raka segrar är nu OS-biljetten säkrad och Damkronorna spelar vinter-OS i Peking under februari månad.


Kvalet inleddes i torsdagskväll när Slovakien besegrades med 3-0 efter att HV-spelarna Hanna Olsson assisterade till första målet och Felizia Wikner Zienkiewicz gjorde 2-0 målet.

I den andra matchen mötte laget Korea och där var det inget snack när laget vann med hela 15-0. Felizia Wikner Zienkiewicz blev tremålsskytt och i assistkolumnen hade Hanna Olsson två assist och backen Linnéa Andersson ett assist i matchen.

I den sista matchen, igår kväll, väntade en nervkittlande match mot Frankrike. Sverige hade länge en ledning med två mål men med fyra minuter kvar av matchen lyckades Frankrike reducera till 3-2. Sverige lyckades hålla undan och OS-biljetten var säkrad. Felizia Wikner Zienkiewicz höll sig återigen framme i poängprotokollet och assisterade till det viktiga ledningsmålet i matchen.

– Det är jätteroligt för svensk damishockey i stort. Vi ska vara vara med och tävla på den högsta internationella nivån och det ger både SDHL och alla klubbar en boost. Våra HV-tjejer skötte sig väldigt bra under helgen och det är kul att de också lyckas på internationell nivå, säger Joakim Engström, huvudtränare i HV71.

Ett stort grattis till damkronorna och HV-spelarna Hanna Olsson, Felizia Wikner Zienkiewicz, Ebba Berglund och Linnéa Andersson!

I grupp D överraskade Danmark och blev även dom klara för OS efter att ha besegrat Italien, Österrike och Tyskland. I Danmarks lag var HV-forwarden Nicoline Jensen med.