Stormatch av HV71 när LHC nollades
Publicerad: 2012-10-30

HV71 gjorde en helgjuten insats på bortaplan mot Linköpings HC. Gustaf Wesslau höll nollan, Sebastian Strandberg gjorde sitt första elitseriemål och Rhett Rakhshani gjorde två mål när HV71 vann med hela 5-0.

- Fan vad skönt. Linköping spelade ut oss i vår arena förra gången, så idag ville vi ge igen, sa Gustaf Wesslau, som höll sin andra nolla för säsongen, i C More.

HV71 fick revansch från senaste matchen mot Linköping under kvällens E4-derby och vann med 5-0.

Tre Kronor-debutanten Oscar Fantenberg som var inblandad i kvällens två första mål visade under kvällens match varför han blev uttagen till Karjala tournament. HV71:s andra landslagsman Gustaf Wesslau storspelade under kvällen när HV71 vann kvällens match i Linköping. Gustaf Wesslau höll nollan för andra gången den här säsongen och visade varför HV71 har svårt att förlora med honom i målet.

Inledningen av matchen började lugnt från båda lagen som mest åkte runt och kände på varandra. Gustaf Wesslau fick inte göra mycket under inledningen av matchen då det dröjde åtta minuter innan Linköpings första målchans kom när Gustaf Wesslau räddade två mot ett läge. Frekvensen efter målchansen kom matchens första utvisning som drabbade Linköping och Christopher Fish åkte ut för hooking. HV71 fortsätter producera i powerplay då man tog ledningen efter att trekronor debutanten Oscar Fantenberg skjuter för styrning och Rhett Rakhshani gjorde matchens första mål. Gustaf Wesslau visade under flera delar av perioden varför HV71 har svårt att förlora en match med honom i kassen. Han räddade flera två- mot ett läge samt ett liggande på magen. HV71 utökade ledningen till 2-0 efter 17.51 efter att Oscar Fantenberg stog upp bra på blålinjen och höll kvar pucken i anfallzon. Pucken gick sedan upp till Tommy Kristiansen via Sebastian Strandberg som skjuter pucken i krysset. Under sista minut kommer Sebastian Dyk in mot mål men halkar till och åker in mot Christian Engstrand i Linköpingsmålet som såg ut att skada knät och fick bäras ut på bår. Perioden avslutades med 53 sekunder kvar. De återstående 53 minuterna spelades utan Christian Engstrand då Anderas Andersson hoppade in i Linlöpingsmålet. Linköping avslutade perioden starkast med en bra målchans som Gustaf Wesslau klarade.

- Jag tycker vi spelar en bra period, vi ger de några chanser, men annars en bra period. Jag har fått mycket förtroende av tränarna, sa Oscar Fantenberg efter första perioden i C More.

Två minuter in i andra perioden kom HV71:s första utvisning och David Petrasek åkte ut två minuter för high-sticking. Simon Hjalmarsson får chans men missar öppet mål efter bra inledning av det numerära överläget av Linköping. HV71 klarade av Linköpings powerplay och nästa utvisning i matchen kom inte sent efter att HV71 blev fulltaligt och HV71 fick spela sitt andra powerplay efter att Niclas Hävelid åkte ut för tripping. HV71 fick inte till något bra powerplay mot ett Linköping som var det starkaste laget under första halvan av perioden. Vändningen kom efter halva perioden då HV71 fick spela sitt tredje powerplay i matchen, ett powerplay som Linköping lyckades stoppa. Med sex minuter kvar av perioden kom HV71:s och matchens tredje mål när William Karlsson drar med sig sin spelare och la bak pucken till Mattias Karlsson som fick till ett handledsskott som gick in i mål bakom Anderas Andersson. HV71 avslutade perioden starkast och minuten efter 0-3 målet kom nästa målchans när Jesper Fast kom fri med målvakten efter några fina dragningar och lägger in pucken till en fri Jason Krog som missar.

- De kommer att chansa lite så det är viktigt för oss att spela ett bra försvarsspel, sa HV71:s tränare Ulf Dahlén till C More inför tredje perioden.

Kort in på tredje perioden kom ännu ett två-mot-ett-läge för Linköping men Simon Hjalmarsson får inte pucken på rätt sida och lyckas inte göra mål på en stabil Gustaf Wesslau. Kort efter åker Per Ledin ut för holding och Carl Söderberg för roughing efter att de haft lite gruff vid avbytarbåset. Albin Lorentsson fick knappt minuten senare göra Carl Söderberg och Per Ledin sällskap i utvisningsbåset för roughing. HV71 lyckades inte göra mål under sitt sista powerplay i matchen. Halvvägs in i perioden kom matchen räddning av Anderas Andersson när Sebastian Dyk fintar bort honom och skall lägga in pucken i mål. Kort därefter kom Rhett Rakhshanis andra mål och HV71:s fjärde mål i matchen efter att Jesper Fasth gjorde några vackra dragningar och genom ögon i nacken lägger in pucken bakåt till Rhett Rakhshani som la in pucken i mål. Matchens sista mål kom från Sebastian Standberg som efter skott mot Anderas Andersson får in pucken i mål, målet var dessutom Sebastian Strandbergs första elitseriemål. HV71 fick avsluta matchen i numerärt underläge efter att David Petrasek åkte ut för interference.

- Det rullar på av sig själv, man behöver inte tänkta någonting, det är precis tvärtemot hur det kändes med Djurgården förra säsongen. Självförtroendet är på topp. Man utvecklas för varje år, man lärde sig jättemycket förra säsongen, hur man reagerar fysiskt och psykiskt på saker och jag har vuxit som hockeyspelare. Jag känner mig jättebra tränar och känner mig hemma i elitserien, sa HV71:s målvakt Gustaf Wesslau till C More.