Lördag Lör 2 Januari Jan
Söndag Sön 3 Januari Jan
Måndag Mån 4 Januari Jan
Onsdag Ons 6 Januari Jan
Torsdag Tor 7 Januari Jan
Lördag Lör 9 Januari Jan
Söndag Sön 10 Januari Jan
Onsdag Ons 13 Januari Jan
Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan
Tisdag Tis 26 Januari Jan
Torsdag Tor 28 Januari Jan
Lördag Lör 30 Januari Jan
Söndag Sön 31 Januari Jan
Torsdag Tor 4 Februari Feb
Lördag Lör 6 Februari Feb
Söndag Sön 7 Februari Feb
Måndag Mån 8 Februari Feb
Tisdag Tis 16 Februari Feb
Torsdag Tor 18 Februari Feb
Fredag Fre 19 Februari Feb
Lördag Lör 20 Februari Feb

Huvudtränare Joakim Engström sammanfattar höstsäsongen

11 november 2020 14:30
SDHL

Första tredjedelen av SDHL-säsongen är nu avklarad. Vi satt ner med huvudtränaren Joakim Engström som mer ingående fick utveckla hans tankar och upplevelser av säsongen såhär långt.


HV71 Dam gick in i nuvarande säsong med en rekordsäsong i ryggen. Laget slog poängrekord och landade på 99 poäng på 36 matcher. En sådan säsong bygger förväntningar utifrån men även internt, inom laget.

– Det är osannolikt att man ska slå ett sånt rekord och ta så många poäng som vi gjorde förra året. Externt byggdes det upp förväntningar inför säsongen men internt så var vi medvetna om att det händer så sällan. Som lag så går man heller inte in i en ny säsong med målsättning att slå poängrekord, det pratade vi inte om. Målet är att vinna SM-guld, sen hur resan dit har varit är mindre viktig. Någonstans tror jag det är bra att resan får vara snårig, det är ingen rak stig, istället får laget motgångar som vi växer ifrån och kommer ut starkare på andra sidan. Ligan är heller inte en kopia från förra säsongen, det är ytterligare ett till topplag i Brynäs, som är med och slåss om det. Förra året upplevde jag att det bara var vi och Luleå som egentligen kämpade om guldet.

SDHL som liga är en produkt som hela tiden går framåt och utvecklas. Utvecklingen sker på flera plan både på och utanför isen.

– Denna säsongen är det tätare i toppen. Mina två första år när jag var tränare i Djurgården handlade det bara om Luleå. Det kändes ibland som en transportsträcka vissa matcher för Luleå, de skulle ändå till final och ta ett SM-guld. De mötte alltid ett bra lag i finalen, men det var inget snack egentligen. Nu går det inte längre prata om ett lag, nu pratar vi om 3-4 lag som är med och utmanar. Den sportsliga kvalitén har vi mycket att tacka importerna för, det är riktigt bra spelare som kommer hit. Nästan alla lag i ligan har 2-3 riktiga toppspelare och så har det inte alltid varit.

HV71 befinner sig på en femteplats i tabellen med goda chanser att klättra ytterligare placeringar i närtid med tanke på att lag framför spelat fler matcher. Engström är inte helt nöjd med den placeringen.

– Vi är inte nöjda med tabellplaceringen just nu men det är en haltande tabell. I gruppen har vi extrema tävlingsmänniskor och det kan vara så att vi ibland blundar för att det har varit några tunga skador som såklart påverkat. Förra säsongen vann vi tolv raka matcher i inledningen men var fortfarande inte nöjda, det fanns saker att jobba med. På den här nivån är det en speciell typ av karaktärer och människor som håller på med detta och då är du aldrig riktigt nöjd. Börjar du slappna av så är det alltid lag som börjar komma ikapp. Vi tittar långsiktigt och det är i ett slutspel vi vill pricka formtoppen.

Bryter man ner laget lagdel för lagdel så tänker Engström såhär:

Anfallspelet
– Skadorna på Hanna Olsson, Julia Tylke och Sanni Hakala har självklart påverkat vår spets på forwardssidan, det är kvalitetsspelare alla tre. Första kedjan som varit intakt med Stone, Löwenhielm och Marchment har bidragit med mycket produktion framåt.

– I anfallsspelet som helhet har vi pratat mycket om att våga ta de lägena som kommer till oss, vi har haft en tendens att passa pucken lite väl ofta i slottet. Vi har jobbat mycket med att komma till snabbare avslut, när vi kommer över blålinjen vill vi få ner tiden som det tar att ta ett avslut.

– Spelet i powerplay sticker ut, det har fungerat riktigt bra, statistiskt ligger vi bättre till nu än vad vi gjorde förra säsongen vid samma tid.

Försvarsspelet
– En ung backsida denna säsong som är härliga att följa, ta Jungåker och Markström som exempel. I helgen kommer också ytterligare en ung tjej från vårt ungdomsled, Jenna Raunio, att få chansen. Ledarskapet våra mer äldre och rutinerade backar visar upp mot de unga tjejerna är också kul att se.

– Som helhet gillar jag vår backbesättning med yngre lovande spelare som mixas med äldre och mer erfarna spelare.Tittar man på de yngre backarna så är det fantastiskt att vi kan ställa upp med bland det bästa Sverige har i sin årskull på blålinjen och mixa det med backar i världsklass.

– Sidney Morin och Jessica Healey som spelat mycket tillsammans denna säsong tycker jag just nu är de bästa backarna i ligan.

Målvakter
– Målvaktspelet har fungerat väldigt bra. Extra kul att se hur Lina Van Noort, med den chansen hon har fått, verkligen tagit den. Alba vet vi om att hon är en toppmålvakt i denna liga. De har båda haft matcher där de lyft hela laget med sina prestationer.

Finns det nån eller några spelare du särskilt vill lyfta fram?
– Danielle Stone är jag imponerad av. Hon toppar skytteligan i hela SDHL och är äldst i vårt lag med sina 30 år. Hon är en typ som hela tiden gör sig obekväm oavsett om det är träning eller match för hon vet han hon blir bättre av det. Det är en tydlig signal till alla andra spelare i laget att det inte går att vara bekväm någon gång. Hon pratar inte speciellt mycket utan visar istället ledarskap via handling. Hoppas att våra yngre tjejer ser att det finns bevis på att man kan vara sitt allra bäst jag efter att man fyllt 30.

– Sen måste man lyfta fram de unga tjejerna, Markström och Jungåker, kan även plocka in Jenna Raunio där. Att se var de är idag och veta att om 4-5 år så är de toppspelare i damkronorna. De har nånting som få svenska backar har och det är puckhanteringen. De är otroligt skickliga med pucken.

Covid-19
Vi gör som vi blir tillsagda av Svenska Ishockeyförbundet, SDHL och HV71. Det finns ett tydligt verksamhetsprotokoll som vi följer. Det är väl egentligen inte en fråga om det kommer att dyka upp Covidfall i ligan utan snarare när och där finns det en tydlig plan för hur vi ska agera. I vår dagliga verksamhet har vi varit väldigt noggranna hur vi sköter verksamheten utefter de rekommendationerna som ges. Dagliga rutiner har ändrats och vi har anpassat oss. Slutligen så är det inte så mycket att diskutera kring Covid, varje spelare måste ta sitt ansvar och reglerna är glasklara.

Förväntningar framåt
Glädjande är att Sanni Hakala är spelklar till matcherna i helgen. Vi försöker hålla det så enkelt som möjligt, en match i taget, det har fungerat bra. På den här nivån så lever du i nuet och kan inte titta för långt fram.

Kommande matcher:
Lördag 14 nov Brynäs IF – HV71 14:30
Söndag 15 nov Leksands IF – HV71 15:00