Önerud fällde Brynäs
Publicerad: 2019-11-30
Uddamålsseger i Kinnarps mot Brynäs och Simon Önerud avgör, det var svårt att inte dra minnena tillbaka till guldmatchen 2017. I en jämn historia drog HV71 till slut det längsta strået, då lagkaptenen avgjorde med fyra minuter kvar att spela.

Domarna slet ut piporna ordentligt under den första periodens första halva och delade ut totalt sex utvisningar, vilket ryckte sönder tempot i matchen en aning. I spel fyra mot fyra kunde Brynäs ta ledningen genom backen Marcus Ersson. Ledningen blev kortvarig då Martin Thörnberg styrde in kvitteringspucken bara någon minut senare. Trots flera chanser i numerärt överläge för hemmalaget dröjde det till femte försöket innan enheten gav utdelning. Thörnberg var åter högst delaktig och serverade kedjekamraten Simon Önerud till 2–1. Utöver mål och utvisningar fick publiken även skåda backtalangen Emil Andraes första byten i SHL.

Hugo Alnefelt prövades tidigt i den andra perioden och stod för en makalös räddning efter att gästerna vänt spelet snabbt. Bänken i utvisningsbåsen hölls fortsatt varm, om än det i sammanhanget ”bara” togs fyra utvisningar i perioden. Där inget av lagen lyckades utnyttja möjligheterna i spelformen fem-mot-fyra. Perioden var en jämn historia där respektive manskap turades om att hålla i taktpinnen, och även om möjligheter fanns förblev perioden mållös.

Repris från SM-finalerna 2017
Slutperioden inleddes med intensiv press från gästerna och det dröjde inte länge innan HV71 var i brygga och rejält tillbakatrycka i egen zon. Lättare blev det inte efter att gästriklänningarna fick chansen i powerplay, då kom också kvitteringen genom Greg Scott på friläge. Brynäs fortsatte äga spelet långa stunder innan HV71 kunde ta sig ur greppet och slå tillbaka på bästa sätt. Simon Önerud, med goda minnen från avgöranden mot Brynäs (läs: Guldmatchen 2017), prickade in det matchavgörande 3–2. Vilket innebar lagkaptenens andra fullträff för kvällen och tre poäng till HV71.

HV71 3-2 Brynäs IF (2-1, 0-0, 1-1)
07:45 0-1 (EQ) BIF Marcus Ersson (Danielsson, Scott)
10:58 1-1 (EQ) HV71 Martin Thörnberg (Martinsson, N Andersson)
14:01 2-1 (PP1) HV71 Simon Önerud (Thörnberg, Fröberg)