HV71 slog Luleå – klara för kvartsfinal

10 mars 2020 21:11


Två av ligans formstarkaste lag ställdes mot varandra när Luleå gästade Kinnarps Arena för grundseriens sista match i Jönköping. Luleå besitter ligans bästa defensiv och visade varför genom att effektivt täppa till i försvarszon och upplevdes trots underläge i skottstatistiken som det bättre laget. HV71 hade problem att tränga igenom, men lyckades till slut tack vare ett powerplay med fyra minuter kvar. Där kom också ledningsmålet genom ett stenhårt slagskott från Lias Andersson, fullständigt otagbart för David Rautio i Luleå-kassen. Gästerna växlade upp i slutminuterna och gav Jonas Gunnarsson det hett om öronen, utan att få pucken i mål.

David Rautio utgick i paus på grund av sjukdom och ersattes av 17-årige SHL-debutanten Jesper Wallstedt mellan stolparna. Västerås-sonen visade inga tecken på nerver och kom in bra i matchen och motade flera vassa HV-avslut redan under de första minuterna. Spelet var betydligt mer öppet än i den första perioden och lagen bjöds in att anfalla med fart. Det var trots det trångt in på mål och målchanser av högre dignitet lös med sin frånvaro. Perioden var underhållande, men förblev mållös.

Luleå kom ut starkt och dikterade villkoren spelmässigt. Jonas Gunnarsson var det enda som stod norrbottningarna mellan en kvittering och kombinerade makalösa räddningar med en del lyckosama puckstudsar. Gästerna fick även chansen i powerplay, där HV71 stod upp starkt och motade offensiven. Trots att matchbilden vittnade om annat blev HV71 nästa målskyttar i matchen, genom en snabb omställning där Oscar Sundh var sist på pucken, fint framspelad av Juuso Ikonen. Luleå fortsatte kriga och reduceringen kom – med nio sekunder kvar. Närmare kom serieledarna inte och HV71 bärgade samtliga tre poäng och säkrade en direktplats till slutspelet.

HV71 2-1 Luleå HF (1–0, 0–0, 1–1)
Period 1:
16:51 1–0 (PP1) HV71 Lias Andersson (Sandin, Lauridsen)

Period 2:
Inga mål.

Period 3:
55:32 2–0 (EQ) HV71 Oscar Sundh (Ikonen, J Andersson)
59:51 2–1 (EQ) LHF Nils Lundkvist (Auvitu, Hållander)

Skott: 27–27
Räddningsprocent: HV71: 96,30% , LHF: 92,59%
Utv. minuter: 2–4
PP: HV71: 50,00%, LHF: 0,00%
Publik: 6722