Avstämning med J20:s huvudtränare Patrik Andersson

11 december 2019 12:01
HV71 Junior

J20 slutade på en fjärdeplats i SuperElit Södra efter ha skrapat ihop 53 poäng på 27 matcher och är därmed klara för Topp 10 efter nyår. Läs vad huvudtränaren Patrik Andersson har för tankar om hans lag under höstsäsongen och vad som kommer bli viktigt i Topp 10.


J20 avslutade under helgen höstsäsongen när de spelade sina två sista matcher i SuperElit Södra. Laget var redan klart för Topp 10 efter nyår och det tror huvudtränaren Patrik Andersson hade en inverkan på prestationen när de förlorade mot Malmö och Rögle.

– Jag tror det spelade in att killarna kände någonstans att vi redan var klara, både matcherna är ganska lika varandra i beteende. Vi var inte hungriga nog och gör inte det där lilla extra som krävs för att vinna. Malmö spelade för sitt liv, de var tvungna att vinna för att ens ha en chans att ta sig till Topp 10 och det märktes, de kör över oss den matchen och vinner 6-2. Matchen dagen efter mot Rögle gör vi en bättre prestation, men fortfarande inte tillräckligt och förlorar med 6-5.

Höstsäsongen avslutades med två förluster men på det stora hela är Patrik Andersson nöjd med sitt lag. De klarade även av målsättningen de hade från början att ta sig till Topp 10.

– Höstsäsongen är fullt godkänd från vår sida. Vi hade en mindre dipp, men den kom vi ur väldigt snabbt. Spelartruppen har varit väldigt stark, de har tävlat varje match och spelat för att vinna. De där dalarna man kan ha under en säsong har inte varit alls så djupa och långa som de kan vara, det var tre matcher vi har plockat ut under hösten som var sämre.

– Spelmässigt så har det offensiva spelet varit genomgående bra, vi har gjort mycket mål och kreativiteten finns hos spelarna. Rent systemmässigt har vi spelat klart godkänt under hela hösten när det kommer till försvarsspel, skridskoåkning och backcheck – våra grunder helt enkelt. Vi har haft en bra grund att stå på vilket gjort att vi kunnat vinna många av de matcherna som stått och vägt.

Är det något i spelet ni jobbat extra på under hösten?

– Det har gått lite i perioder, som vanligt lägger man alltid stort fokus på försvarsspelet i början och det upplever jag att vi känt oss förhållandevis trygga med. Sen kommer man in på det offensiva spelet och där har vi jobbat in mer struktur och riktlinjer under tiden som gått. Vi är nöjda med det offensiva spelet men jag känner samtidigt att det finns mer att ta av där. I vissa matcher så har vi haft ett stort puckinnehav och spenderat mycket tid i offensiv zon men det har inte hänt så mycket, vi har varit på utsidan och snurrat men har inte kommit in på mål. Det ser snyggt ut men det får inte nån effekt i form av heta avlsut och mål. När vi har brytit ner det och tränat extra på de delarna så har det sätt jättebra ut. Men sen kommer nån lättare match, man får mer tid och då är det lätt att trilla tillbaka till gamla vanor. Det har varit ett kontinuerligt jobb som vi fått påminna om hela tiden.

Om man bortser från det spelmässiga, hur har gruppen fungerat?

– Jag tycker killarna är väldigt ödmjuka, alla är duktiga spelare men ödmjukheten finns nästan alltid där. Det tror jag är den största framgången till att vi vunnit så pass mycket, det är en stark grupp som är ödmjuk och vill vinna varje match.

Laget i helhet har haft en bra höst men finns det några spelare som stuckit ut på en individuell nivå?

– Utropstecknet under hösten har varit Alexander Lundman, han har tagit flera steg i rätt riktning vilket har gjort att han har kunnat leverera poäng på J20-nivå. Karl Påhlsson som vi tog in från Rögle har varit en jackpott, en målskytt som gjorde 18 mål. Eddie Levin som är på lån från Oskarshamn har också varit duktigt, han är en fantastisk passningsspelare. Dessa herrar har spelat ihop (Lundman, Påhlsson, Levin) och avgjort flera matcher för oss. Zion Nybeck har också öst in poäng, han har ett läge och det är sällan han gör en dålig match. Zion levererar nästan poäng i varje match och det är alltid skönt att ha sådana spelare i sitt lag.

– Defensivt så har Jonathan Wikström varit en general, en klassisk center som kan spela både offensivt och defensivt. Jacob Grönhagen har också tagit stora kliv och blivit mer mogen i sitt spel. Vill också propsa för Kevin Pettersson som gjort en fin avslutning på höstsäsongen och de sista 10 matcherna har han varit en utav de ledande spelarna på forwardssidan.

– På backsidan så gör alltid Helge Holmstrand ett kanonjobb i det defensiva, en försvarsgeneral som man alltid vet vad man får av, ett föredöme i form av inställning och driv. Offensivt så har Emil Andrae stuckit ut, en oändlig kreativitet som det ibland kan bli lite för mycket av och hans nästa steg blir att värdera när han ska göra vad.

– Hampus Hedman har varit suverän i målet, han har stått mycket matcher och har väl egentligen bara haft en dipp. Han har levererat match efter match och varit en stor anledning till att det gått bra.

Nu väntar två veckors hårdträning innan killarna får julledigt över jul och nyår.

– Tanken nu är att verkligen nöta på i två veckor med alla delar av vårt spel och även addera mindre detaljer inför vårsäsongen. Sen får dom ledigt från den 21/12 tom den 2/1 men får träningsprogram med sig hem. Matcherna i topp 10 är inte klara än men det troliga är att vi sätter igång andra veckan i januari.

I Topp 10 serien väntar den absoluta Sverigeeliten där de fem främsta lagen i södra och norra serien från hösten går upp mot varandra. Från den södra serien kvalificerade sig HV71, Linköping HC, Frölunda HC, Växjö Lakers HC och Örebro HK. I den norra serien är Leksands IF, Djurgårdens IF, Modo Hockey, Brynäs IF och Luleå HF klara.

– Vi ser verkligen framemot den serien och att möta de 10 bästa J20 lagen i Sverige. Detaljerna kommer bli avgörande, man behöver vara noggranna i varje sak man gör. Måste vinna linjerna, inte tappa puckar på fel ställen och få in folk på mål är exempel på saker kommer vara än mer viktiga i denna serien. Det har vi märkt när vi mött topplag som Frölunda och Linköping under hösten, det är hela tiden små detaljer och att vara konsekvent och noggrann.

Följ HV71 Junior på instagram:
@hv71junior