Tomas Montén inför HV71-Rögle BK
Publicerad: 2023-10-11
INFÖR
HV71 tar emot Rögle BK på torsdagskvällen i Husqvarna Garden och det är två lag som kommer att sätta defensiven först enligt HV-tränaren Tomas Montén. ”Både vi och Rögle är i ett läge där vi kommer att fokusera på försvarsspelet i första hand”.

Efter förlusten borta mot Leksand i lördags tog laget först en ledig dag på söndagen innan träningsveckan började i måndags. Det har varit tid för reflektion, fysträning och en hel del isträning.

– Det är lätt att bara titta på det dåliga när vi förlorar, men vi försöker också lyfta fram de delarna som är positiva för killarna. Första perioden tycker jag att vi gör bra och har bra kontroll på spelet, även om vi ligger under med 2-1. Vi spelar ett smart bortaspel, men sedan bjuder vi på några mål och därefter faller vi in i mönstret vi haft tidigare på bortaplan och jagar en och en.

Det har ju varit ganska tydliga skillnader på bortaspelet i jämförelse med hemmaspelet. Hur ser du på det?

– Jag tycker vi har jobbat hårdare på hemmaplan och hjälper varandra bättre. När vi har spelat borta har vi varit mer passiva i vårt spel och inte spelat som en enhet. Det behöver bli bättre.

På torsdagskvällen kommer Rögle BK på besök. Efter en trevande inledning på säsongen har skånelaget vunnit två raka matcher.

– Jag tror båda lagen kommer sätta defensiven i första hand och har också varit bättre på hemmaplan än borta. Det har framför allt skickliga forwards så det gäller för oss att tvinga dem till spel i deras försvarszon och ligga på deras backar så att de inte får sätta fart på pucken i anfallsspelet.

För HV71:s del har powerplayspelet fungerat bra och laget är fyra i SHL i spelformen. Däremot har inte boxplay fungerat lika bra och det blir en viktig nyckel för HV71 att lyfta sig där.

– Vi har två formationer i powerplay som växeldragit och gjort det bra. De spelar också lite olika i enheterna vilket gör det mer svårscoutat för motståndarna. I boxplay behöver vi bli mer aggressiva i rätt tillfälle. Vi ser ofta det på träningen, men när det kommer till match blir vi mer passiva och tappar tålamod i boxen och där har vi något att förbättra.

Tillbaka i träning denna veckan var Isac Brännström som var sjuk under hela förra veckan.

– Naturligtvis viktigt att få in Isac i laget igen. Han har haft en tuff vecka att komma tillbaka, men sett bättre och bättre ut för varje träningspass. I övrigt så tränade inte Axel Landén idag efter en smäll på juniormatchen igår, men det verkade inte vara någon fara med Axel och vi räknar med honom imorgon, hälsar Tomas Montén, tränare i HV71.

5 senaste HV71
Leksands IF-HV71 5-2
HV71-Växjö Lakers 4-1
Skellefteå AIK-HV71 3-1
Luleå Hockey-HV71 5-2
MoDo Hockey-HV71 6-1

5 senaste Rögle BK
Rögle BK-IK Oskarshamn 5-2
Rögle BK-Luleå Hockey 1-0
Frölunda HC-Rögle BK 8-2
MoDo Hockey-Rögle BK 2-1
Rögle BK-Växjö Lakers 3-1

Powerplay
HV71 30,43
Rögle BK 17,24

Boxplay
Rögle BK 73,08
HV71 64,00

Poängstarkaste spelaren
HV71 Radan Lenc 7 poäng 5+2
Rögle BK Michael Kapla 7 poäng 2+5

Johan Freijd