Hemma
HV71
HV71
Borta
SDE
SDE

Joakim Engström: "Vi behöver spela ett rakare spel"

11 januari 2022 12:20
Inför

Ikväll är det återigen dags för HV71 och SDE att spänna musklerna mot varandra. Lagen möttes så sent som i torsdags förra veckan där kvällens hemmalag HV71, tillslut drog det längsta strået och vann med 5-2.


Med poäng i fem raka matcher har HV71 haft en bra trend på slutet. I den senaste matchen gick laget ifrån med 3-0 men efter en svag andra period hade SDE reducerat två gånger och det var med viss darr HV71 tog sig an den tredje perioden. Men efter ett tidigt mål från Ebba Berglund och ett powerplaymål från Jenna Raunio kunde HV71 åka hem från Stockholm med tre nya poäng.

– Vi tittade på en del statistiska parametrar efter matchen för känslan under matchen var att vi tappade väldigt mycket puckar både på defensiv och offensiv blå. Det bekräftades också när vi kollade på alla situationer på video och det presenterade vi för laget igår. Det var för mycket pucktapp på våra linjer och det i sin tur straffar sig och de fick vända spelet gång på gång. Vi behöver vara mer försiktiga med pucken och respektera våra linjer. Spela ett rakare spel från vår försvarszon och framåt – de gånger vi gjorde det skapade vi farliga lägen.

Med en tidig skada på det nederländska nyförvärvet Savine Wielenga har HV71 varit kort om folk på backsidan under en längre tid. I den senast matchen var även landslagsbacken Linnéa Andersson frånvarande och laget ställde upp med fyra ordinarie backar exklusive lånet från Troja Ljungby, Nathalie Carlsson Mattila. I kvällens match lånas Wilma Nilsson in från Troja Ljungby, det blir hennes andra match i HV-tröjan.

– Tror våra backar har blivit vana att spela väldigt mycket vilket dom tycker är kul. Samtidigt behöver våra backar vara smarta med sin energi, värdera när man ska göra sina uppåkningar och ta korta byten som exempel. En back kan ”ticka” väldigt mycket istid under en match om man spelar ekonomiskt. Det är något vi under säsongen pratat väldigt mycket om med våra backar.

Efter en ledig helg tränade laget på is igår. Som laget uppträdde under träningen vill Engström att laget ska kopiera till kvällens match.

– Träningen igår var nog den bästa träningen på väldigt länge. Har vi det tempot och skärpan i vårt passningsspel så vinner vi ikväll. Sen kommer vi, som jag nämnde innan, att försöka vara mer noggranna runt våra linjer och spela mer nord-syd hockey. Så fort vi gör avkall från spelidén blir det inte lika bra, så jag hoppas vi kan sätta ihop en bra match över 60 minuter idag.

Till sist, hur formerar du laget?

– Ikväll saknar vi Mira Jungåker och Mira Markström, däremot är Linnéa Andersson tillbaka i laget. Vi ställer därför upp med fyra backar inklusive Wilma Nilsson som är på lån från Troja Ljungby. På forwardssidan ställer vi upp på samma sätt som sist.