Hemma
Djurgården
DIF
Borta
HV71
HV71

Joakim Engström inför bortmatcherna mot Djurgården och Linköping

9 oktober 2021 14:16
SDHL

Efter en veckas uppehåll från matcher väntar två tuffa utmaningar mot Djurgården och Linköping på söndag respektive måndag. HV71 har den senaste tiden fokuserat på spelet i försvarszon: "Jag vill att basic grejer i försvarsspelet börjar sitta", säger HV-tränaren, Joakim Engström.


Första fjärdedelen av säsongen är nu spelad och HV71 placerar sig i mitten av SDHL-tabellen. HV-tränaren Joakim Engström ger första fjärdedelen ett godkänt betyg med förhoppningen om att den intensiva träningen i början av säsongen snart ska bära frukt.

– Ett godkänt betyg men inte mer. Tycker vi har haft ett par matcher där vi har gjort så pass bra ifrån oss at vi kunde vunnit men som jag pratat om innan - vår träningsplaneringen har varit tuff i inledning av säsongen. Det kan ha bidragit till att vi gått bet i någon av matcherna, tjejerna har slitit hårt, men vi är övertygade om att vi får igen det senare.

Ur ett spelarperspektiv HV-tränaren nöjd med spelarmaterialet men det är några som har överraskat lite extra.

– Vi trodde nog inte att Hanna (Olsson) skulle vara så pass bra direkt, efter en sådan lång skadeperiod. När man varit borta så brukar det ta några veckor innan man hittar rätt igen, men där motbevisade hon alla. Danielle Stone har också sett bra ut, hon brukar komma igång lite senare under säsongen men hon har sett pigg ut från start. På backsidan har Mira Jungåker kanske varit bäst, hon spelar som hon är äldst, trots att hon är yngst.

Försvarsspelet har i inledningen gnisslat lite. HV71 är tvåa (efter Göteborg), i mest insläppta mål med 31 mål mot sig.

– Vi har pratat mycket grunder i försvarsspelet på slutet - vår backsida är väldigt ung, det är lätt att glömma bort. Det är viktigt att grunderna får sätta sig och att du inte blir för het på att gå vidare. Grunderna först, först efter det går vi på överkursen.

På söndag möter laget Djurgården för andra gången denna säsong. I seriepremiären vann HV71 med 4-2.

– Det är jättekul att spela matcher när man på förhand vet att det kommer bli tufft. Djurgården gjorde senast från en fin helg i Norrland där de spelade tight mot Luleå och vann mot Modo. De kommer komma till matchen fulla av självförtroende och kommer att gasa på.

Dagen efter, på måndag, sätter sig laget för en kortare tur norrut på E4:an och match mot Linköping.

– Linköping är ett mer tekniskt lag om man jämför dom med Djurgården. De sprider ut kunskapen över alla kedjor och det är svårt att hitta hål i deras laguppställning.

Försvarsspelet kommer vara i fokus i båda matcherna.
– Jag vill, från mitt lag, se att vi är noggranna med basic grejer i försvarsspelet. Vi ska spela blad mot puck varje gång, en enkel sak att göra, men gör du det inte så blir du straffad. I det offensiva spelet vil jag se lite mer kyla från våra backar, att de vågar hålla och stå kvar på anfallsblå.

Truppläget?
Julia Tylke och Savine Wielenga är borta pga skador. Alba Gonzalo är i väg och spelar OS-kval så vi kommer låna in Maja Helger från Växjö som backup till Lina i helgen.