HV71 Dam fyller 10 år
Publicerad: 2018-08-01
Dam
Den 1 augusti 2008 bildades HV71 Dam (på den tiden "Queens") och idag firar man 10-årsjubileum i föreningen.

HV71 Queens bildades formellt den 1 augusti 2008. När tjejerna gick upp i Riksserien 2012 valde man att precis som herrlaget spela under namnet HV71.

18-åriga Behnaz Bahabozorgi tyckte i början av 2000-talet att det var alldeles på tok att hockeyintresserade tjejer var tvungna att åka till Linköping eller Växjö för att få möjlighet att spela. Hon bestämde sig för att dra igång ett damhockeylag i Jönköping. Föregångaren till dagens HV71-lag hette Jönköpings IF Queens, spelade seriespel för första gången säsongen 2003/04 och blev sist i Division 1 Södra. Som bäst gick laget till första omgången i SM-slutspelet 2006/07, men förlorade mot Örebro med 0–12.

I april 2008 tog så Jönköpings IF Queens steget in i HV71, blev en del av HV71 Ungdom men med egen organisation samtidigt som man tog över Jönköpings plats i division 1. Den följande säsongen i Riksserien blev tung. HV71 slutade sist med bara tre poäng och åkte ner i Division 1 Södra efter att förgäves ha försökt kvala sig kvar. Nedflyttningen betydde att många spelare lämnade laget – men gav också en möjlighet att börja en nysatsning som under tränaren Ulf Johansson innebar att tjejerna gick rakt igenom södra ettan säsongen efter utan att tappa en enda poäng. Sen följde spel i Allettan och kvalserien, där det tog stopp – den gången.

Säsongen efter gick HV71 upp i högsta serien, Riksserien igen, fyllde på laget med ett antal etablerade och meriterade nyförvärv och gick för första gången till SM-slutspel, åkte ut mot Linköping. Våren 2017 tog laget sig ända till en SM-final. På väg till SM-finalen lyckades HV71 besegra Luleå/MSSK, storfavoriterna till guldet, i två raka matcher som avgjordes på straffar. I finalen blev det förlust i två raka och även om besvikelsen efter finalförlusten mot Djurgården förstås var tung kunde ändå spelarna efteråt känna stolthet över vad de åstadkommit.

I dag är HV71 inte bara en av de ledande föreningarna inom svensk herrhockey, man är också en respekterad och aktiv aktör på damsidan – med en organisation som hela tiden utvecklas, och en ambitionsnivå som bara blir högre för varje säsong.

HV71 Martin Unander