Förlust i smålandsderbyt
Publicerad: 2021-01-28
Gästande Växjö gick segrande ur torsdagskvällens rivalmöte i vad som var en tät tillställning. Gästerna drog ifrån i den andra perioden och fastställde slutresultatet i tom målbur med sekunder kvar att spela.

Den första perioden inleddes med dryga fem minuters avvaktande spel, innan tempot trappades upp. Gästerna fick igång offensiven och hade flera långa anfall, där HV71 sattes på prov i defensiven. Ett prov vilket hemmalaget erhöll godkänt betyg i och redde ut stormen. Istället ställde öppnade HV71 målskyttet i matchen kort därpå genom Filip Sandberg. Sandberg gjordes ner farligt i samband med målet av Ilari Melart, en aktion finländaren erhöll ett matchstraff för. Trots fem minuter i numerärt överläge efteråt lyckades HV71 inte få hål på en storspelande Viktor Fasth i Växjö-kassen.

Likt i föregående period lät chanserna vänta på sig, det dröjde närmare tio minuter innan något av målfarlig kaliber uträttades på isen. Växjö hittade då nätet efter en snabb spelvändning där Erik Josefsson var sist på pucken. Det kom att bli en tung minut för HV71, då Andrew Calof blott trettiosju sekunder senare också gjorde mål och gav sitt lag ledningen. De målglada minuterna fortsatte, då HV71 kvitterade ledningen genom debutanten Matt Donovan kort därpå. Växjö fick sedermera möjligheten i numerärt överläge och väl där klev kronobergarna åter upp i ledningen efter att Emil Pettersson hittat nätet.

HV71 gick ut hårt i den tredje perioden jagade kvitteringsmålet, vilket ett väl samlat Växjö gjorde allt för att förhindra. Vilket gästerna också gjorde förtjänstfullt perioden igenom. Inte ens under en powerplaymöjlighet med fem minuter kvar kunde HV71 få hål på Victor Fasth. Positionerna flyttades fram å det yttersta i slutminuterna och Jonas Gunnarsson lämnade sin kasse till fördel för en extra utespelare. Det lämnade en målbur öppen för Brendan Gaunce att prickskjuta in cementerande 2–4 i tom kasse. Vilket också blev slutresultatet.

HV71 2-4 Växjö Lakers HC (1–0, 1–3, 0–1)