Rivstart gav derbyseger
Publicerad: 2019-11-28
Det blev seger i säsongens andra derbymöte mot Växjö. Grunden till segern lades redan i första perioden då HV71 gjorde hela fyra mål. Slutresultatet skrevs sedermera till 4-2, vilket innebar tre friska poäng in på kontot.

Efter en slätstruken insats i tisdags var det ett revanschsuget HV71 som äntrade isen i VIDA Arena i Växjö. Utdelningen kom redan i matchens första minut efter en snabb spelvändning. Linus Fröberg vann pucken i mittzon och fann backen Nils Andersson högt i banan, som sedermera kunde pricka in ledningsmålet mellan benskydden på Erik Källgren i Lakers-kassen. Alexander Bergström kunde kort därpå skrämma bort powerplay-spöket som hemsökt HV71 de senaste matcherna, efter att ha slagit in en egen retur på tennis. Efter målet hade hemmalaget en chans till reducering genom Erik Josefsson, men en tidigare sysslolös Jonas Gunnarsson var alert och stod i vägen. Växjö förpassades kort därefter åter till passagerarsätet och HV71 satte sig bakom ratten. Först utökade lagkapten Simon Önerud ledningen med ett hårt avslut längs isen, innan Anthony Camara bytet därpå prickade in 4–0.

Efter urladdningen i föregående period var det ett betydligt mer kontrollerat och chansfattigare spel som ägde rum mellan lagen. Derbykänslorna var tydligt närvarande och det fysiska spelet trappades upp i form av flera tacklingar och uppgörelser på isen. Växjö kom ut i press på ett helt annat sätt och låg allt mer rätt i positionerna. Det belönade sig också efter att Marcus Davidsson fångat upp en felpassning för att sedan sätta dit reduceringen till 1–4. Målet följdes av avvaktande spel, där inget av lagen gjorde anspråk på målchanser av den högre skolan.

Växjö kom ut starkt i slutakten och såg ut som ett annat lag än det som inledde matchen under de första tjugo minuterna. Efter flera långa sekvenser i anfallszon för hemmalaget kunde den hårdskjutande finländaren Ilari Melart krympa HV71:s ledning ytterligare. Lakers började därefter få grepp om motståndet och hade ett spelmässigt övertag. Växjö fick chansen i powerplay minuten senare, där ett av ligans bästa boxplay visade sig från sin bästa sida och redde ut stormen. HV71 lyckades efter hand stävja slutforceringen från hemmalaget och säkra samtliga poäng hem till Jönköping.

Växjö Lakers HC 2-4 HV71 (0-4, 1-0, 1-0)
00:35 0-1 (EQ) HV71 Nils Andersson (Fröberg, Martinsson)
08:28 0-2 (PP1) HV71 Alexander Bergström (Kinnvall, Holmström)
17:04 0-3 (EQ) HV71 Simon Önerud (Fröberg)
18:01 0-4 (EQ) HV71 Anthony Camara (Bergström, Holmström)

28:03 1-4 (EQ) VLH Marcus Davidsson (Shinnimin)

43:23 2-4 (EQ) VLH Ilari Melart (Koivisto, Nilsson)

Skott: 16-28