Sommarintervju Linnea Andersson
Publicerad: 2019-07-26
Intervju
Den 5:e augusti har HV71 Dam officiell ispremiär och Linnea Andersson förbereder sig nu för sin sjunde säsong i HV71-tröjan. Innan det var dags för semester så träffade vi Linnea och hon fick berätta om sin hockeyresa som började i Eksjö HC och som sedan fortsatt i HV71.

Flera unga hockeyspelande flickor börjar ofta sin hockeyresa i pojklag. Linnea började hockeykarriären i Eksjö HC där hon spelade i pojklag långt upp i ungdomsåren innan hon flyttade till HV71 och började spelade med damer.

– Jag växte upp i Eksjö tillsammans med mina föräldrar och lillebror Gustav, det var egentligen på grund av min lillebror som jag började spela ishockey. Till en början så åkte jag mest allmänhetens åkning med pappa, jag gick aldrig hockeyskolan, först när jag var nånstans 7–8 år hängde jag på min bror och började spela på riktigt i pojklaget födda 1999 i Eksjö HC. Under de första ungdomsåren upplevde jag att jag låg jämnt med pojkarna, men sen när vi började närma oss U15 ålder kände jag att det började bli lite tuffare och precis i den vevan fick jag frågan att börja spela i HV71 dam. När jag började spela i HV71 gick jag mitt sista år i grundskolan i Eksjö, gick även första året på gymnasiet Eksjö, så första två åren i HV71 pendlade jag mellan Eksjö och Jönköping. Inför andra året på gymnasiet var det den tidigare spelaren i HV71, Sara Jakobsson, som frågade om jag var intresserad av att flytta till Jönköping och gå hockeygymnasium, men det var jag inte så intresserad av till en början, jag trodde inte det var en möjlighet att kombinera hockey på morgonen med skola. Men någonstans där på vägen löste det sig med hockeygymnasiet och skolan, så då tog jag den chansen och flyttade. De två åren på Sandagymnasiet var jätteroliga och speciellt att träna med killar igen, de är grymt duktiga. Jag har aldrig varit en så teknisk spelare, men under de två åren fick jag verkligen chansen att öva upp min teknik, det var en oerhört lärorik period. Anledningen till att jag kom med till U18 VM, som var det största jag hade varit med om så långt, var nog mycket på grund av den individuella träningen jag fick på hockeygymnasiet, det hjälpte mig väldigt mycket.

Linnea har varit med på en lång resa med HV71 och damhockeyn. Hon har gjort totalt 203 matcher och med det fick hon, som första HV-dam någonsin, ta emot bronsnålen under årsmötet i juni för över 200 spelade matcher i HV71-tröjan.

– När jag kom till HV så hade dom precis åkt ur riksserien, den tidens SDHL, så mina första två säsonger spelade jag i division 1. Kommer ihåg att vi hade sån härlig lagkänsla och den kulturen har vi försökt hålla kvar under åren som gått. Jag tror det är viktigt att man bygger på den grunden och inte bara fokuserar på ishockeyn, för mig är det lika viktigt att ha ett fungerande lag utanför isen, som kan och vill umgås tillsammans, tror det är en förutsättning för att lyckas på isen.

– Vad gäller förutsättningar så har det blivit bättre och bättre för varje säsong, det har blivit seriösare på alla plan, det samma gäller med SDHL som liga som går uppåt hela tiden. Resan vi i HV71 har gjort under åren har varit grymt roligt att vara med på. Det stödet vi har nu, i jämförelse med där vi började, är en stor skillnad. Självklart är det lite tungt ibland, vi lägger ner mycket tid på vår idrott, nästan lika mycket som herrarna gör och vi måste ha ett jobb vid sidan av. Man har inte obegränsat med tid och kraft, men samtidigt vill man hela tiden bli bättre och utvecklas ännu mer, det är en balansgång hela tiden. En förhoppning i framtiden är att få möjligheten att satsa ännu mer tid på sin ishockey. Som det ser ut nu så jobbar jag heltid under off-season, men under matchsäsong så går jag ner i tid. Vi är några tjejer från laget som jobbar på företaget Kitron i Jönköping, de har varit hur bra som helst och hjälpt till. Vi har haft möjligheten att ibland anpassa våra arbetstider när det är tufft matchande, i slutspelet senast till exempel. Alla kollegor är jättepositiva och supportande, de är nyfikna på nyförvärv och frågar hur det går.

Gångna säsongen

– Det var första året med Lucas som huvudtränare, så jag var förväntansfull på hur han skulle ta sig an den utmaningen, men i backspegeln har det funkat jättebra. Han vill att allt ska vara så professionellt som möjligt och sätter höga, men rimliga krav, han är medveten om hur vår situation ser ut i vissa perioder. Spelmässigt så var det rätt mycket upp och ner, vi hade några tuffa perioder som lag men jag tycker vi lärde oss väldigt mycket. När vi kom till slutspelet så var vi väldigt nära i serien mot Luleå, de matcherna var några utav de absolut bästa matcherna vi spelat, det var riktigt bra hockey. Ett stort plus är att ligan utökade slutspelsserierna till fem matcher, istället för tre matcher, som det var innan. Min egen säsong var lite som lagets, upp och ner. En bonus under säsongen var när jag fick vara med damkronorna i början av säsongen, det var lite oväntat. Det är nått jag alltid drömt om, kul att få möjligheten att träna och spela på den absolut högsta nivån.

Lagbygget kommande säsong

– Många duktiga spelare som kommer in, nu gäller det att vi får ihop gruppen bara. Men där tror jag det är en fördel att vi har Lucas som tränare, eftersom han är amerikan så blir det mer naturligt för våra nordamerikanska spelare som kommer in, de är vana vid den typen av ledarskap. Sen tror jag den nya assisterande tränaren också blir ett lyft, har inte pratat med honom så mycket än, men är övertygad om att det kommer bli bra. En sak jag tänkt på är att vi har många fler spelare som söker sig till oss, det är jätteroligt, och visar att HV71 som förening går framåt och att spelare ser det som en attraktiv klubb att komma till.

Intresset för damhockey på elit och ungdomsnivå ökar för varje år och en positiv utveckling är att det är en konstant ökning av flickor som börjar hockeyskolan.

– För mig har hockey alltid har varit grymt kul och när jag var yngre tränade jag mest för att det vara så kul, tillskillnad från idag då jag är mer seriös och har bättre koll på vad jag behöver träna på och utveckla. Tror att det är viktigt för de yngre tjejerna att bara ha roligt och inte jämföra sig med pojkarna så mycket, utan mer träna på i sin egen takt. Det är en så rolig sport och jag önskar att ännu fler yngre tjejer får upptäcka det, bara att åka skridskor är en sån härlig känsla.

– Nästa steg för damhockeyen på elitnivå så tror jag det är viktigt att vi blir starkare fysiskt, men jag tror samtidigt att vi ska lägga ännu mer tid på isen under försäsong och vanlig säsong för att fortsätta utveckla hockeytekniska detaljer. Nu under sommaren är vi exempelvis på is två gånger i veckan och jobbar med teknik, den delen tror jag är jätteviktig för att vi ska kunna leverera en ännu bättre produkt på isen.

Victor Wakerius
Huvudsponsor
Premiumpartners