Lördag Lör 2 November Nov
Torsdag Tor 14 November Nov
Lördag Lör 16 November Nov
Söndag Sön 17 November Nov
Onsdag Ons 20 November Nov
Torsdag Tor 21 November Nov
Tisdag Tis 26 November Nov
Torsdag Tor 28 November Nov
Fredag Fre 29 November Nov
Lördag Lör 30 November Nov
Torsdag Tor 5 December Dec
Lördag Lör 7 December Dec
Tisdag Tis 17 December Dec
Torsdag Tor 19 December Dec
Fredag Fre 20 December Dec
Lördag Lör 21 December Dec
Torsdag Tor 26 December Dec
Fredag Fre 27 December Dec
Lördag Lör 28 December Dec
Måndag Mån 30 December Dec
Torsdag Tor 9 Januari Jan
Fredag Fre 10 Januari Jan
Lördag Lör 11 Januari Jan

Lucas Frey om försäsongsträningen och truppbygget

12 juli 2019 12:55
| Intervju

Lucas Frey om försäsongen och hans tankar om truppbygget inför kommande säsong.


I de allra flesta fall brukar huvudtränaren lämna över ansvaret för försäsongsträningen till fysteamet, istället ansvarar Lucas för det själv då han har är utbildad fystränare och har ett genuint intresse för det.

– Jag utbildade mig till fystränare via International Sport Science Association i USA, jag är väldigt intresserad av fysträning och vill gärna ha huvudansvaret för den. Jag pratade mycket med fystränarna som jobbar i HV71 under min första säsong för jag ville att tjejernas fysträning skulle vara i linje med hur HV71 tänker och hur herrlaget jobbar, men jag har också anpassat det utifrån hur jag ser på fysträning. Sen jag kom till Sverige har jag märkt en skillnad i sättet man tränar på under försäsongen, löpträning är ett tydligt exempel. I nordamerika så gör man vanligtvis sin uthållighetsträning på en testcykel, eller kortare sprinter, istället för löpning.

Försäsongsträningen satte igång i början av maj och avslutades dagen innan midsommar och mycket av det arbete som gjordes under föregående år fick man betalt för under denna försäsong.

– Jag tycker det varit riktigt bra, alla tjejer har tagit kliv framåt. Vissa tjejer tog större kliv tidigt under försäsongen och andra tog det i ett senare skede när vi körde maxstyrka. Fysträningen de gör nu är relativt ny för dom, när jag kom in som huvudtränare förra säsongen började vi träna lite annorlunda, de hade tidigare inte använt stången så mycket. De gick från att nästan enbart kört 3D-träning till att börja använda stången igen, det var en liten kulturchock för dom, så vi bröt ner det och körde enklare program och försökte ta små steg varje dag. Vi har spelare som knappt kunde göra en frivändning förra året, och lyfter nu upp 50-60 kg, en enorm utveckling. När jag startade igång försäsongen så insåg jag att de redan var i en bra fysisk form så jag tog bort några fyspass och ersatte dom passen med att jobba mer med hockeyspecifika detaljer off-ice.

– Två kvällar i veckan har vi kört dubbla pass, vi har börjat med barmarksträning och direkt efter har vi haft isträning, hockeytekniska saker vi arbetat med off-ice, har vi direkt övertfört till isen. Vi har även jobbat mycket med små detaljer rent spelmässigt, sånt som man ofta inte hinner med under den vanliga säsongen. Förra året var isen frivillig, jag hade två-tre spelare som alltid var med, men nu gjorde jag den obligatorisk för alla och det har varit väldigt nyttigt.

Direkt efter säsongsavslutningen började arbetet med truppen inför kommande säsong. En trupp som genomgått en hel del förändringar och nya spännande spelare har värvats in.

– Truppläget ser riktigt bra ut, vi har ett fåtal spelare kvar som vi pratar med innan truppen blir komplett, vi siktar på att bli 3 målvakter, 7 backar och 13 forwards. Ett gemensamt tema för rekryteringarna vi gjort såhär långt är att de är målskyttar, det var något jag ibland saknade förra säsongen, nu har jag 10–12 spelare som är duktiga målskyttar och kan kliva fram. Tittar man på truppen nu så är den mer erfaren, vi hade ett ungt lag förra året, men nu så är det flera spelare med fina Cv:n från SDHL, landslag och collegespel på hög nivå. När det är landslagsläger och vi har mycket spelare borta kommer vi bjuda in yngre talangfulla tjejer att träna med oss, det är något jag ser framemot. Det är viktigt att unga svenska flickor kommer in i systemet, ser hur allt funkar och hur seriöst verksamheten bedrivs.

Utöver nya spelarekryteringar så får HV71 dam ett tillskott på ledarsidan, Joakim Engström som senast var assisterande tränare i Djurgården ansluter (Läs mer om Joakim här).

– Det känns riktigt bra att få in Joakim, en otroligt bra kille. Jag träffade honom för första gången för två år sedan när vi båda var assisterande coacher och vi klickade direkt, jag hade redan från början en tanke att jag nån gång kunde få honom att komma till HV71. Han kan systemet väl och har en bra relation med sina spelare, han jobbar mycket med individuella samtal, lyssnar in vad tjejerna tycker och tänker och ger dom positiv feedback. Han var här en vecka i juni och vi gjorde en grov planering för hela säsongen, mycket fokus var också på vår spelidé. Vi har en digital spelidé, men på damsidan är det svårt att ha regelbundna möten med hela laget då flera av dom ofta är iväg på olika landslagssamlingar. Tjejerna kan nu ta del av spelidén via en applikation och kan titta på olika klipp inför varje match, den täcker egentligen alla delar av spelet, från försvarsspelet till anfallsspelet. Vad gäller arbetsfördelningen mellan mig och Joakim, kommer vi till en början hålla den förhållandevis öppen, vi vill göra saker tillsammans så vi får en samsyn och talar samma språk. Det enda som är bestämt är att jag kommer ansvara för forwards under matcher och Joakim tar backarna.

Officiell ispremiär 5:e augusti.

– Vi kommer sätta igång igen med frivilliga träningar från och med mitten av juli till och med 3:e augusti. Officiell ispremiär har vi satt till måndag 5:e augusti då flera av spelarna har anslutit. Det är flertalet spelare som kommer komma och gå egentligen hela augusti på grund av landslagssamlingar, så full trupp kommer jag först ha i slutet av augusti.