Riikka Sallinen om nya rollen i HV71
Publicerad: 2019-12-27
SDHL
Riikka Sallinen är återigen tillbaka i HV71:s organisation. Efter tre framgångsrika år som spelare i föreningen är nu Riikka tillbaka, men denna gången som assisterande tränare i HV71 Dam. Meritlistan som spelare är svårslagen där Riikka skördat oerhörda framgångar både i klubblag och på internationell nivå. Nu väntar en ny utmaning på tränarbänken.

Riikka Sallinen gjorde sin sista säsong som spelare i HV71 under föregående säsong. Efter avslutad karriär så har det blivit mer tid till familj och jobb. Suget efter hockey har dock funnits kvar och när hon fick samtalet från HV71 så behövde hon inte en längre betänketid.

– Det var något jag inte förväntade mig, men sen när jag väl fick frågan så fanns intresset där direkt, det kan jag inte förneka. Under mina sista år som spelare så har tankarna funnits på att fortsätta jobba med ishockey och då som tränare, men jag har aldrig klurat på vilken nivå eller lag. Jag har tränat mindre flickor redan och hade tänkt gå tränarutbildningarna som Svenska Ishockeyförbundet erbjuder, men det har inte funnit någon tidsplan, utan det skulle få ta den tid det tar. Nu gick det väldigt fort när jag fick denna chansen och det är jag väldigt glad över.

Du har haft en lång och framgångsrik karriär som spelare, med all den kunskapen du har fått med dig, vad tror du att du främst kommer bidra med som tränare?

– Först och främst har jag väldigt mycket att lära mig och det är skönt att ha Joakim vid min sida, det är han som har huvudansvaret och sitter på helhetsbilden. Jag har en aning om vad det innebär att vara tränare, men jag är inte redo att axla ett större ansvar nu. Men det känns bra i den rollen jag får nu och att samtidigt ha en erfaren tränare som jag kan lära mig av. Jag tror någonstans att jag har en del att bidra med vad gäller tips och råd, ta powerplay som ett exempel, det är alltid bättre att ha fyra ögon en två ögon.

– Som spelare försökte jag alltid ha en viss koll på min femma, speciellt när man spelade center, då behövde man ha en större bild av spelet. Nu när jag är tränare ska jag försöka göra samma sak, försöka se och analysera vad som händer och hjälpa spelarna bli bättre. Att hjälpa spelarna är vad det handlar om som tränare, kan den individuella spelaren bli bättre och bidra så blir också laget bättre. Det offensiva spelet känner jag mig trygg i, men även det defensiva. De sista två-tre säsongerna fokuserade jag mycket på att utveckla mitt defensiva spel. Det var nödvändigt, speciellt på landslagsnivå när vi mötte lag som USA och Kanada, då gällde det verkligen att spela ett bra försvarsspel. Jag hoppas därför att även kunna bidra med tips och idéer i det defensiva spelet och samarbetet mellan backar och forwards.

Du har haft många tränare under din karriär, vad utmärker en duktig?
– Främst är att kunna ishockeyn väl, på denna nivå så är det inte lika mycket hockeytekniska saker vi jobbar med. De hockeytekniska detaljerna får de yngre tjejerna när de spelar i ungdomslagen och på hockeygymnasiet. Nu är det mer fokus på taktik, lagspel och att hitta de där små sakerna i spelet som gör skillnad. Det kan lätt bli för många saker man ska fokusera på, men har man förmågan att prioritera och välja ut vad som är viktigast och vara tydlig med det så tror jag man har en fördel.

Laget har haft en otrolig säsong och ligger i toppen av tabellen. Har du sett något av laget under säsongen?
– Jag har sett några matcher och det är helt klart ett bra lag med många duktiga spelare. Vi är i toppen av tabellen och har spelat bra under hela säsongen. Jag och Joakim har pratat en del om det, oftast när det sker tränarbyten under mitten av säsongen så förväntas det ofta en förändring, men nu är det inte så. Laget spelar en bra ishockey, vi ska förstärka de sakerna vi gör bra och självklart jobba med bitar i spelet vi behöver förbättra. Under resans gång så dyker det ständigt upp detaljer man behöver arbeta med. För mig personligen så får jag också ge mig själv lite tid, jag behöver sätta in mig i saker och får sakta men säkert ta mer ansvar och bena ut vad jag ska ansvara för. Vi har pratat kort om arbetsfördelning och där får Joakim bestämma och se vad han vill ha hjälp med.

Helgens matcher för HV71 Dam:
Fredag 27 december, HV71 vs Leksand, 19:00 Kinnarps Arena
Lördag 28 december, HV71 vs Brynäs, 18:00 Axelent Arena (Värnamo)

Följ HV71 Dam på sociala medier:
Instagram: hv71dam
Twitter: hv71

Victor Wakerius
Huvudsponsor
Premiumpartners