Tillsammans förebygger vi våld!

18 juni 2021 12:00
PRESSMEDDELANDE

Under hösten 2021 kommer Kvinno- & tjejjouren Jönköping tillsammans med HV71 och Jönköpings Södra IF att göra en gemensam utbildningssatsning. De båda idrottsföreningarna möter unga och vuxna och vill erbjuda sina aktiva spelare, ledare men också supportar ny kunskap om jämställdhet och våld.


Genom denna samverkan hoppas Kvinno- och tjejjouren Jönköping att nå ut till en bredare målgrupp med information om vilket stöd som går att få som våldsutsatt. Men också att ge en kunskap om begreppet våld, hur du är en schysst partner och hur du som står bredvid kan göra om du ser eller misstänker att det förekommer våld, kontroll eller trakasserier. Ett annat mål är att bidra till en våldsfri miljö i dessa sociala sammanhang som fotbollen och hockeyn skapar.

Både fotbollen och hockeyn idag satsar större på att engagera flick- och damlag för att skapa en mer jämställd idrott, men det är fortfarande mansdominerade idrotter. Inte sällan råder en machokultur både i föreningar, i omklädningsrum, samt på plan och arenorna – vilket inte är välkomnande för någon. Där riskerar även killar och män att utsättas för våld och kränkningar. Det förekommer då och då nyhetsrapporteringar i Sverige om spelare på hög nivå som utsatt kvinnor för olika former av våld, ett beteende som idrotten inte vill förknippas med.

Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer, därför är det viktigt med förebyggande arbete redan i yngre åldrar. BRÅ visar siffror på att nästan var fjärde tjej i åldern 16-24 år uppger att hon en eller flera gånger har utsatts för våld av en nuvarande eller före detta partner. Killar och män utsätts i stället i större utsträckning för våld på offentliga platser, då det till exempel kan handla om idrottsevenemang.

– Vår förhoppning med den här satsningen är att vi ska öka kunskapen inom alla lager av vår förening. Som stor idrottsförening i Jönköping anser vi att vi har en reell möjlighet att påverka människors inställning till våld, både inom och utom föreningen”, säger Sebastian Lagrell, klubbchef på Jönköpings Södra IF.

– Att vara med i kampen om ett jämställt samhälle fritt från våld är en självklarhet för oss i HV71. Vi vill hjälpa Kvinno- och tjejjouren med att förbygga arbetet kring den våldsproblematik som finns i samhället genom att sprida kunskap och skapa medvetenhet i hela vår förening och organisation, där alla ska kunna känna sig trygga oavsett om du är spelare, ledare, förälder, anställd, partner eller supporter”, säger Johanna Severed, Kommersiell chef på HV71.

Början till denna samverkan inleddes efter att mäns våld mot kvinnor uppmärksammats mycket i media under pandemin. De båda idrottsföreningarna valde då på varsitt håll att skänka pengar till Kvinno- & tjejjouren Jönköpings verksamhet och matkassar till kvinnor och barn i skyddat boende. Föreningarna gör detta som ett led i att bidra till en jämställd idrott fri från våld.

”Som verksamhetschef på Kvinno- och tjejjouren Jönköping välkomnar jag gladeligen dessa initiativ från Jönköpings Södra IF och HV71, som i samarbete med jouren var och ena tydligt visar på ansvar och engagemang för kampen om ett jämställt samhälle fritt från våld”, säger Tania Karanja, verksamhetschef på Kvinno- och tjejjouren Jönköping.

Läs mer om vår CSR-arbete på www.hv71foralla.se