Målfest när HV71 vann
Publicerad: 2021-02-04
Efter ett sällan skådat målkalas drog HV71 till slut det längsta strået, efter att Fredrik Forsberg blivit övertidshjälte med sitt andra mål för kvällen. Rögle vände på steken i den andra perioden, innan HV71 krigade sig tillbaka och knep extrapoängen.

För första gången på länge rann blåvitt finländskt blod i HV71, då både Arttu Ilomäki och Miska Siikanen gjorde sina första matcher i HV-tröjan. Den sistnämnde inledde på bästa sätt och gjorde via köksvägen sitt första HV-mål i sitt andra byte. Efter att ha klarat av en lång stunds spel i tre mot fem, utökade sedan Filip Sandberg HV-ledningen till två mål. Hemmalaget trummade på och kunde efter en serie HV-snedsteg i egen zon påpassligt raka in reduceringen. En reducering Matt Donovan replikerade på kort därefter med ett vasst avslut i powerplay, amerikanens andra mål i HV-tröjan sedan ankomsten.

Om den första perioden var viktad åt HV-hållet, var den andra det totalt motsatta. Hemmalaget satte fart direkt och det dröjde inte länge innan Brady Ferguson reducerade. Rögle fick sedan möjligheten i powerplay, där det inte dröjde länge innan HV-spelare skickade pucken på läktaren vilket innebar fem mot tre-spel för skåningarna. Väl där straffade Eric Gelinas HV71 direkt och kvitterade, innan Joe LaLeggia gav laget ledningen ett par minuter senare. Trots att Rögle dikterade villkoren, bröt Simon Önerud trenden genom att svinga in en kvitteringspuck på volley, vilket innebar 4–4. Ett likaläge vilket bestod i en dryg minut innan skyttekungen Simon Ryfors åter gav sitt lag ledningen. HV71 såg länge ut att gå i pausvila i underläge, något Zion Nybeck ändrade på genom att raka in en kvittering med blott sex minuter kvar.

Avgjordes i förlängning
Det hann dröja fem ganska harmoniskt mållösa minuter i slutperioden innan nästa mål gjordes. Rögle-backen Samuel Jonsson pangade nämligen in 6–5 från blålinjen och satte sitt lag i förarsätet. HV71 flyttade därefter fram positionerna och närmade sig så sakteliga ytterligare en kvittering i denna målrika batalj. Det kom att krävas ett numerärt överläge, där Filip Sandberg slutligen hittade nätet för andra gången den här kvällen. Lagen bytte sedan chanser utan framgång, och matchen togs till förlängning. Förlängningen inleddes med ett bragdartat spel i boxplay, innan HV71 tog över i powerplay och väl där kom avgörandet. Fredrik Forsberg var sist på pucken och blev matchhjälte med sitt andra mål för kvällen i ett makalöst målkalas.

Rögle BK 6-7 HV71 (1–3, 4–2, 1–1, 0–1)
02:23 0–1 (EQ) HV71 Miska Siikonen (utan assist)
08:35 0–2 (EQ) HV71 Filip Sandberg (Fröberg, Donovan)
15:17 1–2 (EQ) RBK Daniel Zaar (utan assist)
18:08 1–3 (PP1) HV71 Matt Donovan (Forsberg, Wedin)

21:30 2–3 (EQ) RBK Brady Ferguson (Andersson, Edström)
27:36 3–3 (PP2) RBK Eric Gelinas (Tambellini, Zaar)
29:18 4–3 (EQ) RBK Joe LaLeggia (Lesund, Palola)
33:03 4–4 (EQ) HV71 Simon Önerud (Donovan, Fröberg)