Joakim Engström: "första målet var att vinna grundserien"
Publicerad: 2020-01-31
SDHL
HV71 Dam säkrade under förra helgen seriesegern i SDHL när de bortaslog Modo i ett dubbelmöte. Detta trots att det fortfarande återstår fyra omgångar kvar av serien. I helgen blir det en tur upp till Stockholm för match mot AIK ikväll och SDE under lördagseftermiddagen.

Under förra helgens dubbelmöte mot Modo, som slutade med dubbla segrar, säkrade HV71 Dam seriesegern trots fyra omgångar kvar av SDHL. Seriesegern var enligt huvudtränare Joakim Engström ett kvitto på att laget har följt den plan de satte upp i början av året och är såklart en självförtroendeboost.

– Laget var upprymda när det stod klart. Vi hade ett startmöte i början av augusti där vi satte upp mål och ett av dom var att vinna grundserien. Att nå mål på det sättet känns bra, det är ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt. Som tränare så är det blandade känslor, man är glad och stolt men samtidigt kan det vara utmaning. Vi har inte riktigt haft den där dippen under säsongen som många lag kan må bra av att ta sig igenom, men alla resor är olika och vi kanske inte har behövt den heller.

Matcherna mot Modo förra helgen slutade båda med seger, 6-0 och 4-0 och nyförvärvet Shea Tiley fick en bra start i målet.

– Man kan nästan slå ihop båda matcherna och prata om dom som en match. Vi startade trevande i båda matcherna, lite som att två boxare går ut och känner på varandra. Det är helt onödigt för oss egentligen, i andra perioden trycker vi på gasen och matchen är över i båda matcherna. Var också kul att vår nya målvakt Shea Tiley fick en bra start. Hon räddade samtliga skott och byggde direkt förtroende inför gruppen.

Med fyra omgångar kvar av serien väntar nu laget på slutspel men det är fortfarande arbete kvar för att komma så väl förberedda som möjligt.

– Vi har spelformer där vi fortfarande inte är riktigt nöjda. Det kommer bli en del förändringar utan att säga exakt vad, men vi kommer jobba extra med några specifika saker de fyra matcherna som är kvar. Viktigt i detta kommer vara att det blir ett snabbt svar och respons från spelargruppen. I ett slutspel duggar matcherna tätt och det kan bli förändringar från dag till dag och då har man inte flera dagar att träna på det.

Matchen ikväll mot AIK blir det sista mötet i grundserien mellan lagen. HV71 har vunnit de tre tidigare matcherna med 6-3, 6-1 och det senaste mötet i januari på bortaplan med 4-0. I AIK så får laget se upp med den tidigare HV71-spelaren Fanny Rask som leder den interna poängligan på 25 poäng.

– De kommer falla ner i egen zon, kollapsa i sitt försvarsspel och skydda sin kasse. Det har vi tittat en del video på. Det är likt så som Modo gjorde under förra helgen och det löste vi på ett bra sätt. Jag hoppas vi kan göra det även mot AIK ikväll. De är också ett fysiskt lag och det kan vara en bra övning inför ett slutspel.

Efter matchen mot AIK stannar laget kvar i Stockholm och förbereder sig för matchen mot SDE under lördagseftermiddagen. Senaste mötet mellan lagen var för dryga två veckor sedan, en tuff och fysisk match som slutade med bortaseger för HV71 5-3. Tidigare två möten under hösten vann HV71 med 7-2 och 4-0. SDE sticker ut som lag då laget är fullt av olika nationaliteter: fem kanadensare, fyra nederländare, två amerikaner samt en spelare från Slovakien, England, Ungern och Tjeckien.

– Vi stannar kvar i Stockholm efter kvällens match mot AIK. Lördagförmiddag kör vi ett matchmöte med video och hur vi tror att SDE kommer agera. Sen är det match 17:10. Sista mötet var en väldigt fysisk match, det var en drös utvisningar åt båda hållen. Vet att varken jag eller tränaren i SDE var nöjda med den matchen. Men så kan det bli ibland och det måste vi kunna hantera.

Hur kommer du och Riikka tänka kring laget och formationer de matcherna som är kvar?

– Vi har bytt lite i en kedja men på det stora hela så spelar vi dom som är hetast. Det är tuffa beslut för oss att ta, men vi är på ett ställe nu där alla måste vara på tårna. Är du lite hetare så får du också spela, det är så det kommer fungera i ett slutspel och det är även så det kommer fungera de sista matcherna i grundserien.

Någon som redan nu växlat upp inför det kommande slutspelet är materialaren Pelle Håkansson. De sista matcherna som nu är kvar gör Pelle allt för att laget ska få så bra förutsättningar som möjligt.

– Pelle har gått in i slutspelsläge. Han har jobbat otroligt hårt under hela säsongen, det blir sena kvällar och tidiga morgnar för honom. Men nu gör han allt och lite till för tjejerna. Han är redan uppe i Stockholm och förbereder omklädningsrum så att tjejerna ska känna att de nästan spelar på hemmaplan. Det kostar honom väldigt mycket tid och engagemang men spelarna märker definitivt av det. Vi ledare och spelare försöker bara hänga på hans hårda jobb.

Helgens matcher
Fredag: AIK - HV71 19:00, matchen sänds på CMore Play.
Lördag: SDE - HV71 17:10, matchen sänds på CMore Play.

Victor Wakerius
Huvudsponsor
Premiumpartners