Viktig seger i Karlstad
Publicerad: 2020-03-03
Det blev tre livsviktiga poäng i kampen om direktplatserna till slutspelet i Karlstad ikväll. Återigen var powerplay avgörande, där båda mål gjordes i spelformen. Linus Fröberg och Lias Andersson stod för målskyttet i HV71.

Det var en pigg start på matchen ur HV-ögon sett, där HV71 tidigt bet sig in och kopplade grepp i offensiven. Färjestad hängde till slut inte med och drog på sig en utvisning. Karlstad-bördige Linus Fröberg visade då att släkten var värst och prickade in 1–0 till HV71 i det efterföljande numerära överläget. Matchbilden fortsatte på inslagen väg och med undantag för ett numerärt underläge behöll HV71 taktpinnen. I slutminuten utökades även ledningen ytterligare, återigen i powerplay, där Lias Andersson var sist på pucken innan FBK-backen Vojtech Mozik boxade in pucken i egen kasse.

Ett helt annat Färjestad kom ut i den andra perioden. Hemmalaget spelade med en helt annan frenesi och ett större glöd, och närmade sig reducering. Sebastian Erixon träffade stolpen efter flera minuter av konstant press från Färjestad, vilket tvingade HV71 till en timeout. Spelet lugnade sig något därefter och HV71 kunde komma in i matchen allt mer. Målen uteblev, närkamperna gjorde det inte. I slutminuterna hettade det till ordentligt och slutsignalen följdes av långa meningsutbyten med domarteamet från flera aktörer i respektive lag.

Färjestad var åter bäst i upptakten och närmade sig HV71. Albin Eriksson bröt sig loss och var bara en stolpe ifrån att reducera. HV71 fick chansen att ytterligare dra ifrån i ett powerplay, där kunde istället Färjestad reducera. Emil Forslund bröt sig loss, skapade sig ett friläge och placerade in pucken bakom Jonas Gunnarsson. Anstormningen fortsatte och trissades upp allt mer ju mer klockan tickade mot slutsignalen. Marcus Nilsson crosscheckade bort sitt lags kvitteringschanser med två minuter kvar efter en farlig tackling mot huvudet på Emil Johansson, vilket genererade matchstraff. Det blev nervöst mot slutet efter en sen HV-utvisning, men stormen reddes ut och tre poäng bärgades.

Färjestads BK 1-2 HV71 (0–2, 0–0, 1–0)
07:27 0–1 (PP1) HV71 Linus Fröberg (Bergström, Ikonen)
19:38 0–2 (PP1) HV71 Lias Andersson (utan assist)