Lördag Lör 5 November Nov
Lördag Lör 19 November Nov
Tisdag Tis 22 November Nov
Torsdag Tor 24 November Nov
Fredag Fre 25 November Nov
Lördag Lör 26 November Nov
Måndag Mån 28 November Nov
Tisdag Tis 29 November Nov
Torsdag Tor 1 December Dec
Lördag Lör 3 December Dec
Torsdag Tor 8 December Dec
Fredag Fre 9 December Dec
Lördag Lör 10 December Dec
Lördag Lör 17 December Dec
Måndag Mån 26 December Dec
Tisdag Tis 27 December Dec
Onsdag Ons 28 December Dec
Fredag Fre 30 December Dec
Tisdag Tis 3 Januari Jan
Torsdag Tor 5 Januari Jan
Lördag Lör 7 Januari Jan
Lördag Lör 14 Januari Jan
Tisdag Tis 17 Januari Jan

Peter Hammarström: "Ambitionsnivån hos tjejerna har imponerat mest på mig"

15 oktober 2021 10:52
SDHL

Med en imponerande meritlista som spelare testar nu Peter Hammarström tränaryrket och gör sin första säsong som assisterande tränare i HV71 Dam. Efter några månader på det nya jobbet är känslan god med en hel del nya lärdomar och intryck från damishockeyn.


Peter Hammarström är inte ett nytt namn i hockeysvängen, som spelare gjorde han 667 matcher i SHL fördelat på AIK, Färjestad, Malmö och HV71. Det blev även avstickare ut i Europa under två säsonger och spel i Eisbären Berlin. Tränarrollen har han även testat på i HV71 Ungdom, då han följde pojkar födda 2003 under många år. Denna säsong är första gången han jobbar med damishockey och har enbart positiva upplevelser initialt.

– Det har varit en väldigt spännande tid så här långt, har aldrig tidigare jobbat med damishockey och visst har det varit en omställning. Har egentligen inte följt damishockey tidigare på det sättet, man har kikat nån slutspelsmatch här och där, men inte mer. Något som slagit mig är ambitionsnivån hos tjejerna, den har varit fantastisk, de brinner verkligen för det dom gör och vill utvecklas hela tiden.

Hammarström ansvarar för lagets offensiva spel och powerplay.

– Jag och Joakim (Engström) delar ganska mycket på det, men mitt ansvar ligger i det offensiva spelet och powerplay. Har mycket dialog med forwards under matcher och Joakim pratar mer med backarna.

Laget har två tunga segrar i bagaget när de tog 5/6 poäng i matcherna mot Djurgården och Linköping.

– Det var otroligt viktiga poäng för oss, hade vi inte tagit poäng så hade det varit en bit upp men nu är vi med i racet om topplaceringar igen. Målsättningen var att ta poäng i de matcherna och det lyckades vi med. Matchen mot Linköping var spektakulär då vi lyckades vända tillbaka och senare vinna den matchen. Samtidigt var det tråkigt att vi inte kammade hem samtliga tre poäng då vi fick chansen att spela powerplay i fem minuter i tredje perioden och där kunde vi avgjort matchen. I retrospekt kan det tyda på en viss oerfarenhet från tjejerna och säkert från oss på bänken också. Det var ett viktigt läge i matchen och där har vi mycket att lära, vi kunde gått upp lite i tempo, gjort två mål och matchen hade varit över.

I den senaste matchen mot Linköping (måndags) var Sarah Bujold en starkt bidragande orsak till att laget lyckades vända och vinna matchen. Som offensiv coach menar Hammarström att det finns mycket att lära av Bujolds spel.

– Vi i ledarstaben har faktiskt pratat om Sarah under veckan och att det vore en bra idé att visa lite klipp för laget vad hon gör och varför hon gör målen. Hon är en typiskt transatlantisk skolad hockeyspelare och gör nästan alla mål i skottsektorn, två meter från målet och in. Det är ingen slump, hon är där och många gånger kan det göra ont att gå in i de ytorna. Men vill man bli en målskytt måste man gå in där och komma in i den lilla triangeln framför motståndarens målvakt. Sen är det inget specifikt för vårt lag, svensk hockey har pratat om det länge och det är något alla svenska spelare behöver lära sig.

Under förmiddagen satte sig laget på bussen för resa mot Gävle och match mot Brynäs ikväll. Motståndet har haft en bra trend det sista och vann senast mot Modo och Luleå. Dagen efter, på lördagkväll, väntar Leksand som HV71 besegrade i första mötet denna säsong med 6-3.

– Det är två olika karaktärer på de här matcherna. Vi möter ett riktigt starkt Brynäs ikväll med uppsida i sitt offensiva spel, således kommer vi fokusera på vårt defensiva spel i den matchen. Mot Leksand blir det lite annorlunda och vi kommer gå runt på mer folk.