• Huvudsponsorer

Söndag Sön 11 Mars Mar
Måndag Mån 12 Mars Mar
Onsdag Ons 14 Mars Mar
Fredag Fre 16 Mars Mar
Lördag Lör 17 Mars Mar
Onsdag Ons 21 Mars Mar
Fredag Fre 23 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Söndag Sön 1 April Apr
Måndag Mån 2 April Apr
Torsdag Tor 16 Augusti Aug
Idag 18 Augusti Aug
Fredag Fre 24 Augusti Aug
Onsdag Ons 29 Augusti Aug
Lördag Lör 1 September Sep
Torsdag Tor 6 September Sep
Söndag Sön 9 September Sep
Lördag Lör 15 September Sep
Onsdag Ons 19 September Sep
Torsdag Tor 20 September Sep
Fredag Fre 21 September Sep
Lördag Lör 22 September Sep
Söndag Sön 23 September Sep
Onsdag Ons 26 September Sep

Till säsongen 2011/2012 startade vi HV71 Coach Academy, detta är en internutbildning för alla våra 80 ungdoms- och juniortränare.

För att nå vår vision om att bli ”Sveriges bästa hockeymiljö för ungdomar” måste vi förutom våra fantastiska hockey-faciliteter ha Sveriges bästa ungdoms- och juniortränare. HV71 Coach Academy skall tillsammans med SIF:s utbildningar bidra till att våra ledare får den kompetens som behövs för att bli de bästa. Ishockey, ledarskap och värdegrund är de områden vi valt att fokusera extra på i våra utbildningar.

Tidigare säsonger har vi haft besök av bl.a Johan Davidsson, Torgny Bendelin, Niklas Wikegård, Rikard Grönborg, Tommy Boustedt, Barry Smith, Niklas Rydell (skridskoteknik), Torgny Wirén (skolpräst, föreläsare och författare). För att öka samhörigheten i HV71 Ungdom har vi även varit på studiebesök hos Frölunda i Frölunda Borg i ett par dagar.

 

Coach Academy 2 säsongen 2016/17

Temat för säsongens andra Coach Academy var ledarskap. Två oerhört erfarna personer inom ämnet, Stephan "Lillis" Lundh och Jim Thuresson, var våra gäster för kvällen.

Peter Ekelund öppnade kvällen och gjorde en kortare sammafattning av ungdomsverksamheten av de månaderna gjorda av säsongen.

Stephan "Lillis" Lundh tog sedan vid och gav oss en bild av hans egen, imponerande resa som ishockeyledare. Stephan berättade om hur hans ledarskap har utvecklats under åren, mycket på grund av de olika föreningarna han har verkat i - varje föreningen har sig egen historia, förutsättningar och ”nuläge” och då ställs ledarskapet på prov. Föreläsingen med Lillis avslutades med frågor från våra ledare och vi hade gärna haft lite mer tid till det.

Efter ett kort break med lite fika så var det dags för Jim Thuresson att ta vid och han skulle prata om det positiva ledarskapet. Jim rivstartade och hans föreläsning var otroligt väl genomförd från början till slut och var väl mottagen från våra ledare. Jim talade om det positiva ledarskapet där framgång föds på individ och lag-nivå med ett positivt ledarskap byggt på beröm. Han talade om ungdomsledarens arbete att fokusera på individen och dennes utveckling - ungdomsledaren uppgift ska vara att så frön i spelarens ungdomsår och sedan när de blir äldre och blir juniorer/seniorspelare ska ”A-lags” tränaren få skörda. En mycket bra föreläsning som gav energi och identifierade situationer som man som ungdomsledare hamnar i och hur man löser dem på ett bra och positivt tillvägagångssätt.

 

 

Kickoff Coach Academy 2016/17 27-28 Sep Göteborg

Helgen den 27-28 september var det kickoff för Coach Academy säsongen 2016/17. Kickoffen tog oss till Göteborg med ett extra fokus på hur IFK Göteborg tänker kring sin verksamhet. Dagen började med en föreläsning på Prioritet Serneke Arena med Roger Gustavsson, ungdomsansvarig i IFK Göteborg.

Efter inledande föreläsning med Roger Gustavsson var det dags för lunch och sedan en rundvandring runt i Prioritet Serneke Arena (PSA). PSA är en imponerande multisportanläggning med bland annat fotbollsplaner, volleybollplaner, idrottshallar och till och med ett året-runt skidspår i källaren. Utöver ytor för idrottsaktiviteter fanns också ett hotell, gymnasie och högstadie inom PSAs väggar.

Nästa föreläsare på besök var Ralf Lilja som är VD på företaget Sports Competence. Sports Competence är en digital samlingsplats för landets främsta och ledande experter inom idrott-motion och wellness. I den digitala läroplattformen kan vi ledare i HV71 när som helst och var som helst ta del av samtliga expertföreläsningar i obegränsad omfattning. Tjänsten är inte grenspecifik utan snarare riktat mot idrottsverige. Det var många intressanta och praktiska föreläsningar som man kan ta med sig ner till ”träningen” och verksamheten direkt. En rad olika expertföreläsningar finns tillgängliga, t.ex., hur man tejpar en skadad fot, idrottspsykologi, hur man möter barn med särskilda behov, kost, ledarskap och mycket mer.

Efter föreläsningen med Sport Competence tog vi oss vidare till den tämligen nybyggda Kamratgården. Vid ankomst så hade vi en rundvandring av faciliteterna. Efter rundvandringen var det dags för en dragning av IFK Göteborgs elitverksamhet, Mats Green (sportchef IFK Göteborg) ansvarade för det. Mats pratade om hur han ser på svensk fotboll i stort och också såklart vad han tycker IFK Göteborg som förening befinner sig idag. En liten reflektion vi gjorde från Mats Greens dragning och diskussioner kring vad han tycker svensk fotboll behöver förbättra för att ta nästa steg och för att göra ett större avtryck ute i Europa är diskussioner som svensk ishockey redan har haft sen flera år tillbaka. På det stora hela fick vi intrycket att svensk fotboll ligger några år efter ishockeyn i de diskussionerna och steg man tar framåt.

Från kamratgården tog vi oss till hotellet där vi gick igenom den gångna och kommande säsongen för HV71 ungdom. Värdegrundsarbetet som sjösattes förra säsongen pratade vi också om, och det är bestämt att varje ungdomslag ska vid minst fem tillfällen under säsongen prata med ungdomarna kring värdegrunden. Värdegrunden är viktigt för verksamheten och är ett verktyg för att skapa en trivsam miljö och alltid ha något att falla tillbaka på om saker uppstår.

Dagen avslutades med en gemensam middag på hotellet.Coach Academy 1 & 2 säsong 2015/2016

Vi besökte under säsongens (2015-2016) första Coach Academy Sävehof Handboll. Det var ett väldigt uppskattat besök enligt ledarna och i deras feedback hade de önskat att vi stannat kvar där lite längre. Anders Eliasson berätta om föreningens uppbyggnad och historik. Han gick sedan in djupare på deras ungdomsverksamhet och främst deras akademi. Det blev snabbt tydligt att det är väldigt många som arbetar som ledare i föreningen då de har 90 lag och ca 1200 ungdomar i sin verksamhet.

En reflektion vi tillsammans gjorde efteråt var att de står inför samma utmaningar som vi gör och att de arbetar mycket med kommunikation och att öka föreningskänslan. Arbetet med mjuka värden är något som de lägger mycket vikt vid.

Väl framme på Scandic och efter en god lunch riktar vi fokus mot HV71s värdegrundsprojekt och ledarna för redskap och materiell att arbete med gentemot våra ungdomar. Det blir väldigt många bra diskussioner och alla är eniga om att det är väldigt viktigt att alla arbetar med värdegrunden om vi ska lyckas skapa den miljö vi önskar.

Efter fikat så får ledarna diskutera kring vårt nya säsongsprojekt som är ”Målskytte”. De gör det lagvis och de har alla fått punkter som de måste komma fram till något kring. De gör en målsättning för säsongen och även en planering för hur det ska gå till. De sammanställer sedan och mejlar Christoffer Davidsson en datorskriven version.

Säsongsutvärdering genomförs och även en säsongsplanering för årets säsong. Tanken är att vi ska i framtiden bli bättre på att dra nytta av varandras framgångar och motgångar. Även dessa kommer skickas till ungdomsansvarig för sammanställning och sedan har han i uppgift att skicka ut dem till respektive lag.

På grund av att många saknades denna helg kommer ungdomsansvarig bjuda in alla huvudtränare som inte deltog på Coach Academy 1 till ett extra möte. Där kommer det återigen diskuteras samma saker som det gjordes under helgen. Anledningen är att vi anser det så viktigt att alla lag arbetar med de projekt som nämnts ovan. Alla huvudtränare får i sin tur bjuda med ledare i deras åldergrupp för att de också ska få möjlighet att bidra.


Coach Academy 3 säsong 2015/2016

Kvällen bestod av två föreläsare och ämnet var målskytte. Först ut var HV71 Målvaktstränare William Rahm. William pratade om målskytte från målvaktens perspektiv. Men ett stort engagemang och närvaro vägledde han HV71s ungdomstränare mot framtiden målskytte. William Baserade stor del av sin föreläsning på Svenska ishockeyförbundets material, men utgick även mycket från den egna verksamheten och hans erfarenhet.

Efter fikat var det dags för hockeykonsulent Anders Ottosson att fortsätta på samma tema men nu på en lägre nivå. Inte för att Anders på något sätt höll lägre nivå utan att han riktade sig mer mot de yngre åldrarna. Anders pratade om allt från klubbans funktioner till uppbyggnaden av ett bra skott. Anders material var väldigt tydligt och pedagogiskt. Det var ett stort stöd för de ledare som inte tidigare hade kunskap om just ”skottet”.

Anders har delat med sig av sin Powerpoint så alla som önskar den kan höra av sig till Christoffer Davidsson, så delar han med sig av den.


Coach Academy 5 säsong 2014/2015

Dagens gästföreläsare var Ulf Lundberg som är ledar- och spelarutvecklare på svenska ishockeyförbundet. Ulf pratade om hur han ser på utveckling och utbildning av unga ishockeyspelare. Han pratade även om vad de tittar på när de gör uttagningar till landslagen:

 • Spetskompetens
 • Hockey atletism
 • Karaktär
 • Spelsinne

Ulf Lundeberg tillsammans med Torgny Bendelin gick igenom skottet och funktionen på dagens ishockeyklubbor. De visade på klipp och höll även i en praktisk del nere i ”Skills Corner” där de hade hjälp av två riktigt bra skyttar som spelar i J20 (Carl Persson & Daniel Norbe). Dessa spelare visade hur ”snap shot” och ”wrist shot” genomförs och det blev även en vinkling på vad det är viktigt att poängtera för våra unga spelare. Föreningen rekommenderar fortfarande klassiska svepskott för ungdomar upp till U12, samtidigt som vi vill erbjuda spelare att lära sig dessa skott om intresse visas.

Läxredovisning

Ledare från U09-U15 hade redovisningar för hur de den senaste månaden jobbat med spelförståelse. Det fanns likheter mellan många men också skillnader vilket vi hoppas leder till inspiration hos våra ledare. Vi upplevde att det var hög nivå på redovisningarna och känns väldigt bra att intresset för det är så stort. Smålagsspel är något vi upplever alla åldersgrupper använder sig av i varierade former.

 

Coach Academy 4, säsong 2014/2015

Kvällen inleddes med att Ungdomsansvarig Christoffer Davidsson redovisade för de undersökningar föreningen gjort under säsongen. Det handlade dels om föräldraundersökningen som gjordes i samarbete med SISU och ”Sport Health Profile” som görs i samarbete med Prolympia skolan. Christoffer kunde visa att båda undersökningarna visar på att ungdomsverksamheten uppfattas som väl fungerande och extra intressant blev det när vi kunde jämnföras med andra populationer, dels alla idrotter men även en ishockeypopulation (2 SHL-lag & 3 Allsvenska lag). Här framgick det tydligt att HV71 låg över genomsnittvärde i jämförelse med båda populationer. Syftet med att delge detta till våra ledare var att de ska få en klarare bild av hur verksamheten uppfattas och samtidigt ge dem en feedback på det fina arbete de gör i vår dagliga verksamhet. Självklart poängteras det att vi kan bli ännu bättre och att vi absolut inte är felfria.

Johan Davidsson var på besök och berättade om sin resa i ungdomsåren. Rubriken för hans föreläsning var ”Vikten av att träna & tävla” och den uppskattades väldigt mycket av ledarna som var där. Johan berättade om sin far som drev honom och hans lagkamrater väldigt hårt och många av ledarna som satt där hade själva blivit tränade av Johans pappa Kjell. Dels var det spännande för ledarna att få lära sig mer om Johans Resa men också ta del av hans analys varför han tror det gick så bra för honom. Det var självklart många andra erfarenheter Johan delade med sig av.

Efter fikat hade vi gruppdiskussioner under temat ”Vad är spelförståelse”. Övningen mynnade ut i ”Hur tränar vi spelförståelse”? Det blev intressanta diskussioner och U9- U15 fick i uppdrag till nästa Coach Academy (5) att lägga fokus på just spelförståelse och under Coach Academy 5 kommer de att få ha korta redovisningar.

 

Coach Academy 2 & 3, säsong 2014/2015

För att öka samhörigheten i HV71 Ungdom valde vi att erbjuda ledarna ett studiebesök i Frölunda borg, Göteborg i samband med Coach Academy. Vi åkte buss ner redan kl. 09.00 under lördagen och kom tillbaka runt 15-tiden på söndagen.

 

Rundvandring i Frölunda borg

Peter mötte upp oss och vi fick full access det vill säga att alla ledare fick gå in i J18-A-lagets omklädningsrum. Vi fick titta på deras fystränings lokaler och andra utrymmen de nyttjar där. Detta var otroligt uppskattat av alla ledare

Föreläsning Peter Ström (Frölunda Indians)

En kort beskrivning av hur föreningen är uppbyggd och en genomgång av hur deras värdegrund ser ut samt hur upplägg i de olika åldrarna är. Peter gav även en beskrivning av hur de jobbar med andra föreningar i Göteborg. Många saker hade vi gemensamt, men var nog lika många saker som skilde oss och det var något som skapade intressanta diskussioner bland ledarna

Questions and Answers

Då ledare under första säsongens Coach Academy berättade att de i vissa fall haft svårt att berätta om hur HV-ungdom är uppbyggd och hur verksamheten ser ut så hade vi jobbat fram och också delgav svar på vanliga frågor som kan komma upp. Vi som föreningen känner att det är otroligt viktigt att vi svarar lika på frågor som kommer och ledare ska ha information om hur vi arbetar i mer än just deras åldersgrupp. Det är viktigt för att ledarna även ska få ett helhetsperspektiv i utbildningsplanen som finns från hockeyskolan upp till U16.

Tema Skott

Torgny Bendelin pratade om vikten av att träna skott och hur vi på ett bättre sätt kan använda vår skottramp ”Skills Corner”. Vi gav förslag på hur det kan se ut och avslutade med att det är något vi måste ta upp igen under senare Coach academy.

 

Coach Academy 1, säsong 2014/2015

Föreläsning

Tommy Boustedt var på plats och gick berättade hur han och Svenska ishockeyförbundet anser att föreningar ska arbeta om Ungdomsishockey och talangutveckling. Tommy hade ”10 goda råd” som han delade med sig av.

 • Träningsplanering
 • Föräldrautbildning
 • Ishockeyns tekniska grunder
 • Träna teknik off-ice
 • Styrketränings för barn och ungdomar
 • Spel i olika former
 • Glädje
 • Kommunikation
 • Tävla
 • Individuell utvecklingsplan

Känslan var att vi som förening jobbar väldigt likt det Tommy beskriver och det är självklart glädjande. Samtidigt känner vi att det finns en vilja hos ledarna att fortsätta utvecklas inom de olika områdena

Den Blå Vägen

I början av säsongstarten kände vi det var av stor vikt att fokusera på vår egna verksamhetsplan. Många nya ledare har tillkommet och för att verksamheten ska bedrivas på önskat och enhetligt sätt, ser vi till att  våra ledare är insatta och därmed kommer arbeta utefter ”Den blå vägen”.

Christoffer Davidsson gick grundligt igenom ”Den blå vägen” och efter delades ledare in i olika grupper för att diskutera Den blå vägen och om de kunde se utvecklingsområden. Samtidigt var alla ledare efteråt eniga om att det är på detta sätt vi arbetar med ungdomsishockey i HV71.

4-nationers turnering

Alla ledare erbjöds att titta på Sverige – Finland (J20) för att få en bild av vilken nivå landslaget ligger på. Då för att ge ledarna en tydligare bild av vad som krävs av spelare för att i framtiden kunna ta sig dit.

 

Coach Academy 5, säsong 2013/2014

Avslutningen av säsongens Coach Academy blev en väldigt lyckad kväll. Finnveden Executive som är samarbetspartner med Coach Academy hade med sig både Thorbjörn och Torgny som pratade om ledarskap och värderingsfrågor. Föreläsarna var inga mindre än:

Niklas Wikegård

Expertkomentator i Cmore och har även en lång bakgrund som tränare på hög nivå.

Thorbjörn Sagerström

Managing Director - Printed Packaging Division på Trioplast Group.

Torgny Wirén

Skolpräst, föreläsare och författare

Niklas var som alltid härligt provocerande och fick oss alla att fundera lite extra. Han pratade om vikten av rätt förebilder samt att skapa ett gott prestationsklimat. Thorbjörn visade på tydliga likheter mellan idrotten och näringslivet och tryckte extra mycket på att förändringar inte är något negativt. Torgny Wirén gjorde det tydligt för oss hur olika ledarskap påverkar oss, samt hur vi omedvetet behandlar alla olika och hur det då i sin tur påverkar dem.

Det har varit ett väldigt spännande år i Coach Academy och många tankar och idéer har vuxit fram. Vissa har redan satts i verk, medan andra växer fram. Något som var riktigt roligt var att vi fyllda konferenssalen till max sista tillfället!

 

HV71 Coach Academy, säsongen 2013/2014

Sön 25 augusti 13:00-20:00

 • Barry Smith från Chicago Blackhawks, speluppfattning
 • Torgny Bendelin, speluppfattning (Smålagsspel)

Sön 29 september 13:00-20:00

 • Niklas Rydell, Skridskoteknik
 • Professionell skottränare, Skottteknik

Ons 13 november 13:00-20:00

 • Jim Brithén, träning i öst (Donbass)
 • Torgny Bendelin, Vad behöver vi för utbildningsbas? (Vägen till landslaget)

Ons 22 januari 13:00-20:00

 • Rickard Grönborg, reflektioner från JVM på hemmaplan
 • Niklas Rydell, Skridskoteknik

Ons 19 februari 13:00-20:00

 • Niklas Wikegård, Ledarskap och inspiration
 • Lena Nero från Finnveden Executive, ledarskap

 

Steg 5, fre - lör 8-9 februari

I samband med 5-nationers turning för U18 i Kinnarps Arena så genomförde vi steg 5 utbildningen.

Ledarna följde både matcher och träningar som senare diskuterades och analyserades med Torgny Bendelin. Flera grupparbeten genomfördes med inriktning på hur modern ishockey spelas.

Rickard Grönborg samt chefen för USAs Ann Arbour projekt hade var sin inspirationsföreläsning.

Feedbacken från ledarna var att det uppskattades att de var mer delaktiga i utbildningen, via grupparbetena. Detta kommer vi att fortsätta med nästa säsong.
 

Steg 4, tisdagen den 15 januari

Vårt huvudtema på HV71 Coach Academy steg 4 var ledarskap.

Dagens två huvudföreläsare var Björn Hellkvist från Rögle BK och Roger Rönnberg förbundskapten för J20 landslaget.

Björn inledde med en både gripande och inspirerande föreläsning, vilket proffs! Ett modernt ledartänk där individen står i centrum. Det gäller att varje spelare ”förstår sin plats i helheten”. Jag är övertygad om att samtliga ledare kan applicera flera saker, som Björn tog upp, i vardagen.

Efter en kort paus steg Roger Rönnberg upp på scenen för att delge oss sin resa och sitt sätt att se på ledarskap. Mycket av det som Björn varit inne på stämde överens med Rogers filosofi vilket gjorde utbildningen än mer konkret. Rogers röda tråd genom sin professionella och inspirerande presentation var att ”ledaren ansvarar för spelarens prestation” och att ”du kan bara leda andra i deras värld”.

Tack Roger och Björn - hög klass på era föreläsningar!

Efter dessa två föreläsningar samlades alla ledare på läktaren i Kinnarps Arena för att beskåda två träningar samtidigt. Roger Rönnberg hade HV71s J20 lag på halva planen och Torgny Bendelin hade HV71s U11 lag på andra halvan. Här fick ledarna nya tips på hur man kan formera en träning med hög intensitet, mycket givande.

Dagen avslutades med en timmes summering där ledarna ställde frågor till Roger, Torgny och Björn.

Ledarnas reflektioner av Steg 4:

 • Vilken höjdardag, bästa Coach Academy hittills!
 • Fantastiska föreläsare, ska bli kul att jobba med lite nya saker framöver.
 • Den här dagen gav mig energi och ett lite nytt sätt att tänka.
 • Hur skall vi kunna toppa den här utbildningsdagen?
 • Bra koncept med både teori och praktik, kul också att de är så seriösa när de kommer hit och föreläser.

Tack alla ledare för att ni var så engagerade under hela dagen!

 

Steg 3, torsdagen 15 november

Temat för dagen var målskytte och målvaktsspel. Svenska Ishockeyförbundets målvaktsansvarig Thomas Magnusson besökte oss och startade med en oerhört professionell dragning om just målskytte och hur dagens målvakter agerar. Målvaktsutbildningen har under de senaste åren verkligen legat i framkant medan fokus på målskytte varit eftersatt. Efter Thomas inspirerande dragning skall vi i HV71 lägga mycket mer fokus på att verkligen göra mål under våra träningar.

Torgny Bendelin, som precis hade anlänt från JS2 kursen i Skellefteå, delgav oss kortfattat hur SAIK har arbetat med sin ungdomssatsning de senaste åren, vilket var mycket intressant. Nästa del i Torgnys presentation handlade om världens bästa inlärningsmetod - att härma! Till sin hjälp hade han tagit med juniorlagets bästa skridskoåkare Simon Pettersson. Simon fick under ispassen visa alla övningar i hög fart utan att "tulla" på tekniken.

Torgny och Thomas hade två stycken ispass, ett med U12 och ett med U16, där de delade in planen i två delar: en del med målskytte och målvaktsteknik och en del med skridskoteknik. Thomas hade headset på sig under hela träningarna, vilket bidrog till att de 63 tränarna på läktaren kunde följa med på ett effektivt sätt.

Efter 6 timmars högklassig utbildning samlades vi i Big Ice Sportbar och tittade på Brynäs IF vs HV71 på storbilds-TV.

Ledarnas reflektioner av Steg 3:

Thomas teoridel

 • Den bästa presentationen hittills
 • Bra att belysa målskyttet
 • Intressant att få reda på målvakternas svagheter
 • Proffsigt och grymt intressant
 • Bra diskutioner som dök upp

Torgnys teoridel

 • Bra att få inputs från en annan förening
 • Intressant ur ett individuellt perspektiv
 • Gillar när Torgny provocerar med fakta

Ispassen

 • Mycket bra att ha Simon som instruktör, motiverande och facinerande att beskåda
 • Lätt för ungdomarna att förstå skridskoteknik när Simon visade
 • Bra övningsval av Thomas för målvakterna och för målskytteträning, kunde dock fokucerat på att "spela klart" oftare
 • Bra och tydliga instruktioner när Thomas hade headset
 • Många av dessa övningar skall vi börja använda direkt

Sammanfattning

 • En mycket bra dag som ger mycket till min personliga verktygslåda
 • Proffsigt och väl förberett
 • Tack för en kanondag!

 

Steg 2, söndagen 9 september

Steg 2 utbildningens tema var fysträning, där samtliga våra ledare var ombytta för att praktiskt få lära sig alla våra redskap i vår nya Idrottshall i Kinnarps Arena.

Concept, som har inrett vår Idrottshall, stod för den mycket professionella utbildningen. Jenny Ahlin hade tagit med sig två instruktörer från Concept samt en av världens bästa instruktörer inom TRX, ViPR och RIP Trainer – Seth Roland. Dessa tillsammans med HV71s sjukgymnast Andreas Frostmark hade arrangerat fyra olika stationer där våra ungdomstränare (4 grupper) skulle passera under dagen. De 4 stationerna var: TRX, ViPR/RIP Trainer, GRID samt rörlighetsprogrammet MAC.

Till vardags är det Kelvin Marsh som har all fysträning från U11 till J20 i HV71, det är dock viktigt att alla tränare får en utbildning om hur man tekniskt utför olika moment samt får en lektion i vilken fysträning man skall bedriva i olika åldrar.

Mellan fyspassen hade Johan Flodin en uppskattad föreläsning om konditionsträning för ungdomar.

Dagen avslutades med ett grupparbete, där Torgny Bendelin hade en uppgift om vilka ingredienser en optimal isträning bör innehålla i olika åldrar. Detta är ett arbete som Torgny kommer att jobba vidare med så att vi får en gemensam samsyn.

Tillägas bör att det var många ledare som hade svårt att gå dagen efter……

Ledarnas reflektioner av Steg 2:

Allmänt

 • En stor förmån att få testa nyheter
 • Bra att få kunskap av nya redskap
 • Praktiken var kanon
 • Nya idéer
 • Intressant med förebyggande träning

Upplägget

 • Bra att få tid vid varje station
 • Noggrannhet med detaljer i utförande
 • Bra och intressant föreläsning om kondition
 • Mycket bra schema och upplägg för dagen

Instruktörerna

 • Alla ledare var väldigt förberedda
 • Bra instruktörer, proffs
 • Tydliga och välutbildade instruktörer

Övrigt

 • Fysiska statusen på oss tränare är inte bra

Framtiden

 • Efterlyses: dokument på övningsförråd
 • En uppföljningsträff efter jul för repetition vore nog bra

Tack Concept för en högklassig utbildning!

 

Steg 1, söndagen 26 augusti

Vilken start på HV71 Coach Academy, hela 85 ledare deltog under hela dagen!

Dagen inleddes av att Ola Thorwalls gick igenom den stora satsning HV71 gör för vår ungdomsverksamhet i form av att vi nu har Europas största hockeycenter.

Steg 1 utbildningen hade celebert besök, Barry Smith från Chicago Blackhawks gästade oss. Barry hade en mycket intressant föreläsning om hur man optimalt utbildar ungdomsspelare i Nordamerika och vad vi kan applicera i HV71.

Efter Barrys dragning tog Torgny Bendelin stafettpinnen och föreläste om skottskicklighet, samma presentation som han hade vid det internationella VM symposiet i Helsingfors.

Nästa punkt på schemat var isträning. Barry Smith och Torgny Bendelin använde headset på isen för att förmedla sina budskap upp till ledarna som satt på läktaren. Vi hade två stycken 50 minuters pass, ett med U13 och ett med J18. Oj, vilken fart och vilken tävling det blev på isen.

Dagen avslutades med en gemensam samling där ledarna hade chans att ställa frågor till Barry Smith.

Ledarnas reflektioner av Steg 1:

Teoridelen

 • Inspirerande och målformulerad
 • Riktade sig till hela gruppen
 • Noggrannhet med mycket bra detaljer
 • Förvånande av Barrys kunskaper om ungdomshockey

Isträningarna

 • Intressant med alla olika kampmoment
 • Effektiviteten under träning, små förflyttningar samt ingen tid att flytta puckar
 • Armhävningar för att höja skärpan och fokus, vilket gav klart synbart resultat (gäller ej i yngre åldrar)
 • Korta genomgångar
 • Väldigt lite köbildande
 • Har provat Barrys övningar med mycket gott resultat
 • Mycket bra med två olika träningsgrupper

Ledaren Barry Smith

 • Kul att lyssna på hans erfarenheter
 • Inspirerande med hans auktoritet
 • Bra med insikt om KHL
 • NHL anekdoterna var roliga

 

Inför säsongen 2012/2013

Till säsongen 2011/2012 startade vi HV71 Coach Academy, detta är en internutbildning för alla våra 80 ungdoms och juniortränare.

För att nå vår vision om att bli ”Sveriges bästa hockeymiljö för ungdomar” så måste vi förutom våra fantastiska hockey-faciliteter ha Sveriges bästa ungdoms- och juniortränare. HV71 Coach Academy skall tillsammans med SIFs utbildningar bidra till att våra ledare får den kompetens som behövs för att bli de bästa. Under vår första säsong anlitade vi följande föreläsare:

Torgny Bendelin – Ledarskap och isträning (både praktik och teori)

Martin Blom – Mental coach som förmedlade hur vi skall kommunicera med våra ungdomar samt lära dem leda sig själva och andra.

Ulf Dahlén – Huvudtränare i HV71. Föreläste om sin framgångsrika hockeyresa samt om hur man tränar och tävlar i Nordamerika.

Tony Andersson – Produktionsdirektör Cryo AB. Tony är från näringslivet och föreläste om hur man kan applicera bra saker från näringslivet in i föreningslivet gällande ledarskap.

Ted Josefsson – Fd. landslagsman i Skicross. Ted höll tillsammans med Martin Blom i fysdelen, både praktisk träning samt teori.

Fredrik Stillman – Sportchef HV71. Fredrik föreläste om hur man bygger ett lag och vilka ingredienser man måste ha för att lyckas.

Anders Olsson – Junioransvarig HV71, utsedd till årets juniortränare i Sverige 2011/2012. Anders föreläste om HV71s spelidé.

Under vår första säsong hade vi 5 utbildningstillfällen för alla våra tränare samt även 4 efterföljande uppföljningsmöten där våra huvudtränare och våra yngre tränare deltog. Uppslutning under säsongen har varit fantastisk vilket är ett kvitto på att föreläsningarna håller en mycket hög klass och att våra ledare verkligen strävar efter att utveckla sig.

HV71 Coach Academy är här för att stanna.

Programet för säsongen 2012/2013 kommer att se ut på följande sätt, vi samlas alltid i SAPA rummet:

Steg 1, söndagen den 26 augusti 2012 klockan 13.00 – 20.00

Steg 2, söndagen den 9 september 2012 klockan 09.00 – 17.00

Steg 3, torsdagen den 15 november klockan 13.00 – 20.00

Steg 4, tisdagen den 15 januari klockan 13.00 – 20.00

Steg 5, fredag-lördag 8-9 februari

Hockeysymposium i samband med U18:s 5-nationers turnering i Kinnarps Arena.

Både föreläsningar av högsta klass och matcher.

Hoppas att så många som möjligt av er kan medverka på dessa utbildningar, tillsammans skall vi skapa ”Sveriges bästa hockeymiljö för ungdomar”!

Hjärtligt välkomna!

Ola Thorwalls
Ungdoms- & Utvecklingschef HV71