HV-seger i första SM-finalen
Publicerad: 2017-04-16
Slutspel
HV71 tog ledningen med 1-0 i matcher i finalserien mot Brynäs efter att vunnit första matchen med 5-2 i Kinnarps Arena. Stora matchhjältar i HV-lägret blev tvåmålsskytten Ted Brithén samt Anton Bengtsson med sina tre assistpoäng.

HV71 fick en drömstart i den första finalmatchen med mål redan efter 29 sekunder. Martin Thörnberg jobbade starkt nere vid sargen och spelade upp pucken till Simon Önerud som stänkte dit 1-0. Hemmalaget fortsatte trycka på efter ledningsmålet och för Brynäs del tog det mer än halva perioden innan man mäktade med sitt första skott på mål.

Hemmalaget var desto mer lyckosamma i den första perioden och utökade sin ledning med åtta minuter kvar. Adam Almquist skickade iväg pucken som tog i stolpen och Ted Brithén högg på returen och vallade in 2-0 till hemmalaget. Trots att Brynäs var tillbakapressade lyckades man utnyttja spelet i powerplay och peta in en reduceringspuck i slutet av perioden.

– Vi sköter vårt spel bra och det känns som vi har bra kontroll på pucken. Väldigt skönt att få ett mål tidigt sa Ted Brithén efter den första perioden.
– Jag ser pucken ta i ribban/stolpen, tar på målvakten och sen dimpa ner vid mig. Skönt att se den gå in sa Ted Brithén efter första perioden.

Tedenby spräckte målnollan med klassmål
Andra perioden var, precis som första, fartfylld med många omställningar. Brynäs höjde sig något men det var hemmalaget som gjorde målen.
Mattias Tedenby spräckte sin målnolla i slutspelet med ett riktigt klassmål. Anton Bengtsson drev upp anfallet, droppade pucken till Tedenby som snurrade upp försvararna och rundade Felix Sandström till 3-1.

– Det är ett highlightsmål, kommenterade Martin Thörnberg målet efter perioden.

Brynäs skulle reducera tillställningen ytterligare en gång. Ett långt anfall från bortalaget slutade Linus Ölund kunde stänka in 3-2-pucken. HV71 svarade däremot på reduceringspucken omgående. Anton Bengtsson vann loss pucken gick på avslut och Christoffer Törngren stänkte in returen i öppet mål. Tredje perioden gick annars ner något i tempo

Brynäs plockade ut målvakten i slutet av matchen ihop om att få in ytterligare en puck men det hjälpte föga. Istället fastställde Ted Brithén slutresultatet till 5-2 i öppen kasse.

HV71 – Brynäs IF 5-2 (2-1, 1-0, 2-1)