Olivia Zafuto om första dagarna i HV71 och matcherna i helgen
Publicerad: 2021-01-29
SDHL
Efter ett ofrivilligt speluppehåll förra helgen då matchen mot Djurgården ställdes in är det nu återigen dags för matcher. Nyförvärvet Olivia Zafuto har under veckan tränat med laget och i helgen väntar matchpremiär i HV-tröjan när laget åker norrut för matcher mot Brynäs och Leksand. "Värsta jetlagen är borta och jag är exalterad över att spela match igen", säger Olivia Zafuto.

Det har varit bråda dagar den senaste tiden för nyförvärvet Olivia Zafuto efter att hon bestämde sig för att spendera sista delen av säsongen i HV71. Efter en lång flygresa som startade i Buffalo anlände hon tillslut i Jönköping under måndagsförmiddagen.

– Det har funkat väldigt bra den korta tid jag har varit här, alla tjejer har varit kanon och hjälpt mig att komma till rätta med saker. Jag kom hit i måndags och började med en rundtur i arenan samt lunch med Joakim (huvudtränare Joakim Engström). Efter det så blev det lite fix med lägenheten innan jag gjorde min första träning med laget.

Känslan kring staden och organisationen är såhär långt positiva.

– Det verkar vara en väldigt vacker stad och jag börjar så smått komma till rätta med lägenheten. Sista dagarna har det kommit lite snö och vädret påminner väldigt mycket om hur det har varit hemma i Buffalo.

– Gillar hela komplexet (Husqvarna Garden) också, det finns flera rinkar och fina möjligheter att träna off-ice. Organisationen och folk som jobbar runt laget har varit väldigt professionella och det sköts mer eller mindre på samma sätt som ett professionellt herrlag.

Zafuto kommer närmast från spel i den amerikanska damhockeyligan (PWHPA) där hon tillhört Minnesota. Nu väntar en ny utmaning i Svenska Damhockeyligan (SDHL).

– Har egentligen inte så bra koll på SDHL som liga, pratade med några spelare hemma i USA som tidigare spelat i SDHL och de hade dock bara gott att säga om ligan. När jag kikat på laguppställningar för alla lag så är det några namn jag känner igen, Kennedy Marchment som exempel, hon har jag spelat mot några gånger.

Scoutingrapporterna om Olivia Zafuto skvallrade om en offensiv spelare som både kan användas som back och forward. Det är något hon också bekräftar själv.

– Oftast används jag som back men har en offensiv spelstil så ibland har jag även använts som forward. Folk brukar tro att jag är forward för att jag gillar att spela offensivt och hänga med upp i anfallen, men föredrar nog att spela back. Men så länge jag får spela så är jag nöjd.

Denna säsong har på grund av pandemin inneburit ett begränsat antal matcher och mycket av träningen har skötts på egen hand. Zafuto är nu glad över att tillhöra ett lag och ser fram emot att få spela tävlingsmatcher igen när laget spelar mot Brynäs och Leksand i helgen.

– Jag vet inte så mycket om motståndet, har pratat med några tjejer i laget och tränare, så har väl en lite idé om vad vi kommer möta. Men jag kommer inte fokusera så mycket på motståndet i helgen utan mer på mig själv, det ska bara bli roligt att äntligen få spela tävlingsmatcher igen. Denna säsong har vi bara spelat några träningsmatcher mot pojkar men mestadels har det bara blivit träning med ett herrlag hemma i Buffalo.

Victor Wakerius
Huvudsponsor
Premiumpartners