• Huvudsponsorer

”Ett lag som mår bra presterar som bäst ”

18 februari 2014 15:39

HV71:s damlag går som tåget den här säsongen. De är obesegrade och har ett målsnitt som talar för sig själv. De vann serien överlägset och har också vunnit de två första matcherna i Allettan. Målet är Riksserien, något som lagets tränare har haft som mål sedan han tog över i somras: "Det var ju uttalat redan innan jag kom in i bilden, så det är inget att orda", säger Ulf Johansson.


Ulf Johansson har som mål att ta HV71:s damer tillbaka till Riksserien. Det är en ödmjuk och engagerad tränare som hellre talar om sitt lag än om sig själv:

– Det är svårt att beskriva sig själv som coach. Jag är nog ganska human. Jag tror mycket på att ha en dialog med spelare och andra ledare. Spelarna ska ha något att säga till om, för det är spelarna som ska göra arbetet på isen. Jag kan ju inte gå ut och göra det arbetet. Det handlar om att ge nycklar till spelare som sedan ska prestera och jag tror att ett lag som mår bra presterar som bäst, säger Ulf Johansson.

Laget

När det kommer till laget lyser Johansson upp och det märks att han brinner för sina spelare:

– De är stentuffa. Det är ett a-lag det här, de är oerhört seriösa. Tjejerna tränar åtta pass i veckan plus matcher. Det är tacksamt och stimulerande att vara tränare inom damhockey när du har ett gäng som vill så mycket, säger Johansson.

Johansson beskriver även problematiken med att så få tjejer spelar hockey:

–Jag tycker personligen att vi har ett riktigt bra lag. Vi är lite kort om spelare. Vi skulle vara ett antal till, men det är inte så världsenkelt att få tag i spelare. Samtidigt är det vårt uttalade mål att vi ska ta oss tillbaka till Riksserien och då måste vi ha en viss kvalité på spelare och de finns inte överallt. Just nu är vi nitton utespelare och tre målvakter. Vi skulle gärna vara två eller tre utespelare till, säger Johansson.

Att vara kort om spelare innebär att spelarna får dra ett tungt lass, men Johansson är inte orolig och hyser ett stort förtroende för sina spelare:

–Vi är ju inne i ett fortsättningsspel nu som heter Allettan. Där vi ska vara bland de två bästa av sex lag och där snackar vi om kvalité på lag. Då kan inte vi komma med två femmor, då är vi rökta.

– Jag skulle inte säga att det är oro, men lite fundersam är man ju, speciellt när man får skador och sjukdomar som gör att tjejerna inte kan spela. Man är sårbar när man har en trupp som är mindre än 20 spelare. Det blir tufft, men de är tränade för det, säger Johansson.

Att plocka upp en spelare från ett ungdomslag, likt herrarnas J20, finns inte i Johanssons värld:

–Tyvärr finns det ju inget flicklag här i Jönköping, men det hade kanske inte funkat på den här nivån ändå för kvalitén är så pass hög, säger Johansson.

Ett vinnande lag

Den skiftande kvalitén på lagen kan återspeglas i resultaten. HV71:s damer har gått obesegrade genom serien. De har dessutom gjort 134 mål och samtidigt släppt in 20, vilket ger en målskillnad på 114, på 14 matcher. Ett tydligt övertag om man blickar på resultaten, men tränaren är dess mer blygsam:

–Det ljuger väl lite grann det där. Man kan tycka att vi möter väldigt dåliga lag, men vi hade inte haft de här siffrorna om vi inte hade varit bra. Man får inte ta ifrån tjejerna det och man får aldrig förnedra de andra lagen för de trycker på ganska bra, säger Johansson och förklarar även det hårda arbete som laget har lagt ner under året:

-Vi är starka. Den träning som vi har bedrivit sedan april visar utslag och det ger framförallt utslag fram på vårkanten när vi har kört hårt under hösten, säger Johansson.

Allettan

Seriesegern säkrades med några omgångar kvar och nu måste laget prestera bra i Allettan innan HV71:s damer kan kvala till Riksserien. Men att vara obesegrade i sin serie säger inte mycket om framtiden enligt Johansson:

–Vi vet ju inte vad det är vi möter nu när vi kommer till Allettan. Kommer det bara att smälla till nu och är de bättre än oss, då blir det ju jobbigt. Det är lurigt att vara överlägsen och knappt vara i egen zon till att sen kanske bara vara i egen zon. Det är det som jag ser som den största faran. Hockeymässigt och spelmässigt och så långt vi har kommit nu, det är jag inte orolig för. Men hur reagerar ett lag som bara har gått framåt hela tiden när man sen måste ställa om spelet, ja där är vi, klargör Johansson.

Riksserien

Målet för säsongen är att ta steget tillbaka till Riksserien. Att etablera sig i högsta serien för damer är något som skulle betyda mycket, inte bara för laget, menar Johansson:

–Jag tror att det skulle betyda jättemycket för hela södra delen av Sverige, inte bara Smålandsregionen och runt Jönköping. Det ger, enligt mig, eko hela vägen ner. Helt plötsligt har vi ett lag i Riksserien i södra delen av Sverige. Jag tror att det är jätteviktigt, även för återväxten för hockey. Förhoppningsvis kommer det att inspirera andra tjejer och vi syns mer, säger Johansson och tillägger:

– Utmaningen är jättekul, det är nu som det blir riktigt roligt. Hoppas att vi får tillbaka alla våra tjejer så att de får vara med om det som vi har krigat för sen i april, avslutar Johansson.