Stark andra period bäddade för seger mot Skellefteå
Publicerad: 2017-02-24
SHL
HV71 besegrade Skellefteå med hela 5-2 på fredagskvällen. Linan med Lias Anderson, Mattias Tedenby och Filip Sandberg stod för en strålande insats och noterades för fyra av hemmalagets mål.

Skellefteå inledde dock målskyttet i matchen när man tog ledningen i matchens första powerplay. Linus Söderström stod länge pall med ett par vassa räddningar men tvingades släppa ett skott från blålinjen förbi sig. Skellefteå satte måljublet i halsen när Mattias Tedenby kvitterade endast sex sekunder senare. Skellefteå vann tekningen men Tedenby snodde fräckt pucken och skrinnade till sig ett friläge och satte 1-1.

Islossning för hemmalaget
Det blev en total HV-dominans i den andra perioden där hemmalaget parkerade sig stora delar av perioden i offensiv zon något som även skottstatistiken hintade om. HV71 vann den matchen i andra perioden med hela 21-5 och tre av dessa skott letade sig in för hemmalaget.

34 sekunder in i perioden gav Lias Andersson hemmalaget ledningen när han direkt på tekning vispade till och pucken letade sig in bakom Ortio. HV71 sköljde över Skellefteå med anfall på anfall efter ledningspucken och checkade fast bortalaget ordentligt. Det skulle dock dröja till slutet av perioden innan målen trillade in igen. Filip Sandberg utökade ledningen till 3-1 efter att ha tagit hand om en målvaktsretur från Joni Ortio som han enkelt la in i tom kasse.

Till slut fick hemmalaget även utdelning i powerplay. Tre sekunder återstod av perioden när Simon Önerud krigade in 4-1 efter bra spel i powerplay.

– Riktigt skönt att göra mål i powerplay. Vi har bra tålamod där och slänger inte iväg några puckar och till slut ger det utdelning. Det är alltid skönt att göra mål och hjälpa laget kommenterade målskytten Önerud efter andra perioden.
– Det är framför allt linan med Filip Sandberg, Mattias Tedenby och Lias Andersson som ger oss energi och vi får ta rygg på dem fortsatte Önerud.

Just den hyllade linan fortsatte sin show i tredje perioden. Mattias Tedenby gjorde sitt andra mål i matchen drygt sju minuter in i perioden. Filip Sandberg serverade Tedenby som inte gjorde något misstag vid sitt friläge.

Skellefteå fick in en reduceringspuck men närmre än så kom man inte och HV71 tog en stabil seger mot laget från norr.

HV71 – Skellefteå AIK 5-2 (1-1, 3-0, 1-1)

03:43 0-1 Jesper Olofsson (Calof, Burström) PP1
03:49 1-1 Mattias Tedenby (L.Andersson)

20:34 2-1 Lias Andersson (Sandberg)
35:35 3-1 Filip Sandberg (Tedenby, L.Andersson)
39:57 4-1 Simon Önerud (Brithén, Thörnberg) PP1

46:55 5-1 Mattias Tedenby (Sandberg, L.Andersson)
48:24 5-2 Bud Holloway (Aho, Lindström) PP1