HV71 vinner första kvartsfinalmatchen efter avgörande i förlängning
Publicerad: 2021-03-01
HV71 såg länge ut att gå segrande i matchen under ordinarie tid, men med bara minuter kvar av matchen kvitterade Modo. Matchen gick till förlängning och där blev Michelle Löwenhielm stor matchhjälte med sitt 4-3 mål.

Gästerna HV71 sätter direkt högsta fart och det första målet i denna kvartsfinalserie kommer redan efter dryga två minuter. Inte helt oväntat är det den patenterade målskytten, Kennedy Marchment, som efter slarv i MODO-försvaret får en chans och visar ingen pardon. Hemmalaget spelar efter målet upp sig och vaskar fram två utvisningar men får inte hål på Alba Gonzalo i HV-målet. Jaycee Magwood i MODO tar istället chansen när HV71 precis är fulltaliga då hon åker sig fri och distinkt skjuter in kvitteringspucken. Matchen fortgår i hög fart och båda lagen vaskar fram chanser men närmst är nog gästerna, när de får dubbla chanser att spela powerplay innan signalen ljöd för första perioden.

Första tio minuterna av andra perioden blir hackig, bortalaget får besöka botbänken vid hela tre tillfällen och spelet i numerärt underläge blir rejält testat. HV71:s boxplay spelar uppoffrande och framförallt Anna Borgqvist som i ett byte täcker flertalet skott. Andra delen av perioden går i MODOs favör som åker mer skridskor och visar upp ett mer skärpt passningsspel. Med tre minuter kvar av perioden får hemmalaget också utdelning när den tidigare HV-spelaren Lina Ljungblom sätter ledningsmålet, 2-1.

I upptakten av tredje perioden får HV71 in ett viktigt kvitteringsmål. Kennedy Marchment får tag i pucken längs med sargen och slår en utmärkt genomskärande passning till kedjekamraten Elin Svensson som mer eller mindre får öppet mål. Strax efter kvitteringen är HV71 ytterst nära att ta ledningen i matchen när de spelar powerplay men Klara Peslarova stänger igen i kassen. Med tio minuter kvar av matchen uppstår en tilltrasslad situation framför hemmalagets mål, HV71 vinner flertalet retur puckar och tillslut är Jessica Healey sist på pucken när hon slår in ledningsmålet, 3-2. HV71 ser sedan ut att ha kontroll på matchen men med mindre än tre minuter kvar av matchen får MODO till en kvittering när HV71 räknar fel i försvarszonen.

Matchen går till förlängning där HV71 nästan direkt får chansen i powerplay. Modo ser ut att vara illa ute upprepade gånger men lyckas styra av i sista sekund. Spelet böljar sedan fram och tillbaka där båda lagen skapar chanser för att vinna matchen. Tillslut blir HV71 det lag som drar det längsta strået när Michelle Löwenhielm påpassligt petar in en retur från nära håll. Första ronden går därmed till HV71 och nu väntar returen i Jönköping på onsdag.

MODO - HV71 3 - 4 (1-1, 1-0, 1-2, 0-1)
01:49 0-1 (EQ) HV71 Kennedy Marchment (Löwenhielm)
09:18 1-1 (EQ) MODO Jaycee Magwood (Ljungblom, Engström)

37:28 2-1 (EQ) MODO Lina Ljungblom (Magwood, Rieder)

42:45 2-2 (EQ) HV71 Elin Svensson (Marchment, Morin)
50:27 2-3 (EQ) HV71 Jessica Healey 57:36 3-3 (EQ) MODO Amanda Ahlm (Sundin, El-Mahmadi)