• Huvudsponsorer

"Målet är att gå upp i Riksserien"

22 september 2014 13:38

HV71 Dam är mitt inne i försäsongsmatcherna och seriepremiären spelas 11 oktober i Kinnarps Arena mot Göteborg. Vi har mött en av nyckelspelarna till den kommande säsongens lag som ska ta HV71 tillbaka till Riksserien.


Hur kommer det sig att du började spela hockey?

Vi är en riktig hockeyfamilj, så valet var enkelt för mig. Min pappa har alltid varit hockeyintresserad och har spelat själv. Det var där det började – tillsammans med mina två äldre systrar.

Största utmaningen med att vara tjej och spela hockey?

Största utmaningen är att vi vill jobba mot så lika förutsättningar som möjligt gällande herrar och damer. Vi måste jobba vid sidan av för att försörja oss. Om jag tar mig själv som ett exempel: jag pendlar från Landsbro med 16 mil tur och retur fem dagar i veckan för att träna och jag hinner endast med skolan på dagen. Jag brukar ofta få frågan hur jag orkar, vilket är enkelt att svara på - Vi älskar det vi håller på med; vi älskar sporten. I alla dessa år har det vart värt varenda sekund av hårt slit för det leder till framgång.

Du ligger i topp i poängligan vad gäller såväl mål, antal poäng och utvisningar; hur är du som spelare?

Jag vill vara överallt. Jag älskar att ha puck – att åka mycket skridskor och finta. Jag är en energisk spelare som alltid ger 110 procent för att lyckas. Att jag lyckades toppa utvisningarna är dock nytt för mig. Tidigare år har jag knappt haft en enda utvisning.

Vad tror du att det beror på?

Jag tror att jag har börjat våga mer; jag tar för mig och då smäller jag gärna på. Men jag ska bättra mig och hålla mig på banan till kommande säsong.

Din spelstil är energisk, men vilken roll har du i laget?

I laget är jag en glädjespridare som vill att alla ska trivas och få en betydelsefull roll.

Du är ledare på fotbollsskolan i sommar; är du en ledare även när du spelar hockey?

Att vara ledare för fotbollsskolan under fyra dagar går bra, annars skulle jag inte se mig själv som en ledare. Varken för ett lag eller inom mitt eget lag som kapten – det skulle för mig vara ett tungt lass att dra. Jag vill fokusera på mitt eget spel samtidigt som jag kan peppa mina lagkompisar.

Ni lyckades inte att nå Riksserien föregående säsong trots stor dominans i seriespelet. Hur känns det inför säsongsstarten, är du sugen på revansch?

Jag var riktigt revanschsugen direkt efter säsongens slut och jag vet att vi kan nå Riksserien. Riksserien kommer utökas till tio lag säsong 15/16, vilket betyder att ytterligare två lag kommer att gå upp. Det känns väldigt bra både för damhockeyn och även för oss. Steget mellan topplagen och bottenlagen i Riksserien är för stor och därför kommer det bli mer jämnare matcher i botten.

Slutligen, när du tänker på HV71, vad är det första du tänker på?

Passion och stolthet!

Läs hela intervjun med Maja Jakobsson i HV-magasinet som säljs i Kinnarps Arena i samband med HV71:s hemmamatcher.