• Huvudsponsorer

Holmström efter andraplatsen i Junior Club World Cup

31 augusti 2018 14:51
Junior

HV71 J20 stod för en stark insats när de tog en silvermedalj i Junior Club World Cup i ryska Sotji förra helgen. Laget gick obesegrat fram till finalen där man föll i en jämn match mot storfavoriten Loko Jaroslavl med 2-3.


HV71 vann sin grupp efter tre raka segrar mot Trinec (7–2), Salzburg (3–1) och Davos (4–1). Med endast fyra insläppta mål på tre matcher förstår man att tränare Jonas Holmström var nöjd med defensiven:

– Vi gjorde en bra match i premiären mot tjeckiska Trinec. Vi spelade bra hockey och flyttade pucken snabbt, vilket gjorde att de inte kom åt oss. Powerplay och boxplay var bra med två mål i PP och ett i BP. I matchen mot Red Bull Salzburg från Österrike gjorde vi en bra första halva, men blev tyvärr lite slarviga och långsamma med pucken så de fick fast oss. Vi gjorde det ändå så pass bra defensivt att vi kunde vinna med 3-1. I sista matchen mot Davos, som hade några luriga spelare, vann vi med 4-1. Det var en svår match för oss då de spelade lite annorlunda mot de andra lagen. Det var vår sämsta match i turneringen. Signifikativt för de tre gruppspelsmatcherna var att vi jobbade väldigt hårt, var täta och släppte till få målchanser.

I semifinalen väntade sedan Ottawa Capitals från Kanada. De kom till slutspelet efter två segrar och en förlust, Holmström fortsätter:

– I semifinalen mötte vi Ottawa, ett Select-lag från Kanada. Det var många bra hockeyspelare, framför allt offensivt där de var riktigt vassa från rödlinjen och framåt. De spelade annars ganska tillbakadraget och avvaktande defensivt, men när de fick puck gick de stenhårt framåt. Det var nyttigt att möta den typen av lag. Vi tog ledningen med 3-0 i första perioden men de spelade upp sig sista halvan. Vi stod upp bra i sista och släppte inte till mycket och kunde till slut vinna med 4-2.

– I finalen mot Jaroslavl mötte vi ett otroligt bra lag. De spelade en fantastisk hockey och hade plockat ner de bästa spelarna till denna turneringen med flera KHL-spelare i spetsen. Vi hade en lite annorlunda ”gameplan” jämfört med de andra lagen som backade hem mot dom. Vi gjorde tvärtom och satte press över hela banan. Vi fick matchen dit vi ville, men tyvärr höll det inte hela vägen då de vände matchen sista tio minuterna. Givetvis oerhört surt när det var så nära, men de vann turneringen rättvist sett till alla matcher.

HV71 slutade därmed på andra plats efter fyra segrar och en förlust. Det blev endast nio insläppta mål på fem matcher, vilket tyder på ett starkt försvarsspel av J20. Holmström sammanfattar turneringen så här:

– Totalt sett är vi väldigt nöjda med arbetsinsatsen från alla spelare. Vi var mindre och yngre än de andra lagen, men stod upp fantastiskt bra. Vi spelade ett väldigt bra försvarsspel genom hela turneringen och släppte inte till många mål och målchanser. Det vi behöver bli bättre på till seriestart är anfallsspelet. Vi har mest fokuserat på försvarsspelet än så länge, och det var kul att se att det fungerade så bra.

Vi som såg turneringen från Sverige märkte att det var ett väldigt proffsigt arrangemang, framför allt tv-sändningarna. Holmström säger så här om resan till den ryska rivieran:

– Vi var borta i elva dagar, något liknande har vi inte gjort så länge jag varit här. Vi kom ihop oss som lag och det var en fantastisk upplevelse med allt runt omkring. Vi bodde väldigt bra, gjorde en härlig utflykt till bergen och turneringen var mycket bra arrangerad. Det som blir viktigt nu är att landa och vara här och nu genom att göra de dagliga rutinerna på ett noggrant sätt, avslutar Holmström.